U-News » Здоров'я » Зміцнює кістки й захищає серце: п’ять маловідомих корисних ефектів від вживання сої
Всі новини

Зміцнює кістки й захищає серце: п’ять маловідомих корисних ефектів від вживання сої

Перші думки, які можуть прийти багатьом людям при зустрічі слів «соєві боби», можуть бути пов’язані із заявами про те, що у чоловіків від них ростуть груди або те, що вони можуть бути пов’язані із певними видами раку, захворюваннями щитовидної залози та деменцією.

Ці популярні заяви ніколи не були науково підтвердженими, проте, часто вони затьмарюють підтверджують корисні, але на жаль, маловідомі властивості сої, про які ми зараз розповімо.

Соя є одним із найсуперечливіших продуктів, що, ймовірно, пов’язано із різними підходами до її дослідження. Проте, однозначно доведено, що сою можна безпечно та з користю для здоров’я вживати кілька разів на тиждень, особливо якщо її їсти як альтернативу червоному та обробленому м’ясу. Соя багата поживними речовинами, вона забезпечує організм білком, клітковиною, кальцієм і вітамінами групи В. Також є дослідження про те, що вона позитивно впливає на людей із захворюваннями серця та діабетом, а також на жінок у період менопаузи.

Соя допомагає скинути вагу

Соя є багатим джерелом білка, який є критично важливим для відновлення та нарощування м’язів. Оскільки м’язи беруть активну участь у метаболізмі, то чим більше у вас м’язів, тим більше калорій ви спалюєте і тим менше жиру у вас буде.

Білок також допомагає довше зберегти відчуття ситості та бореться з тягою до солодких вуглеводів. Дієтологи зазначають, що соя може відігравати позитивну роль у резистентності до інсуліну, метаболізмі жирних кислот та інших гормональних, клітинних або молекулярних змінах, пов’язаних зі збільшенням ваги. Дослідження в Міжнародному журналі медичних наук, яке розглядало вплив сої на людей з ожирінням, показало, що регулярне споживання харчового соєвого білка знижує вагу тіла, жирову масу та рівень холестерину.

Соя захищає серце

Хоча дієта, багата соєвим білком, може допомогти вам схуднути та зменшити навантаження на серце, споживання сої та соєвих продуктів має й інші переваги для системи кровообігу. Соя може допомогти знизити рівень холестерину та ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Про це говорить метааналіз 2019 року, опублікований в Journal of Nutrition, який виявив, що соєвий білок знижує рівень ліпопротеїнів низької щільності, так званого «поганого» холестерину, на 3-4% у дорослих.

Соя може допомогти знизити кров’яний тиск

Високий кров’яний тиск та запалення можуть призвести до виникнення різних захворювань серцево-судинної системи, зокрема серцевого нападу та інсульту.

Хронічне запалення низького ступеня — це стан, при якому клітини імунної системи постійно переповнюють організм через неправильне харчування, куріння, зловживання алкоголем та інші фактори способу життя. Цей часто непомітний процес може пошкодити тканини, як-от слизову оболонку артерій, що може спровокувати підвищення тиску.

Як запалення, так і високий кров’яний тиск можуть спричинити утворення бляшок в артеріях, які можуть відірватися та спровокувати утворення тромбів, що спричиняють інфаркти та інсульти. Два недавніх дослідження показують, що доповнення дієти соєвим білком може знизити артеріальний тиск і хронічне запалення.

Соя зміцнює кістки

З віком ризик розвитку остеопорозу зростає. У розвинених країнах, таких як США, майже половина жителів старше 50 років ризикують отримати перелом через низьку щільність кісток. Вживання більшої кількості сої може захистити від переломів.

Ізофлавони в соєвих продуктах пов’язані з покращенням мінеральної щільності кісткової тканини та запобігають втраті кісткової маси, пов’язаній з остеопорозом, незалежно від ваги людини. Ізофлавони — це різновид фітоестрогену, сполуки рослинного походження, яка міститься в більшій кількості в сої та соєвих продуктах, ніж у будь-якій іншій їжі.

Соя може зменшити ризик виникнення раку грудей

Високий рівень естрогену пов’язаний з раком молочної залози. З цієї причини жінкам з раком молочної залози, які проходили гормональну терапію, колись сказали уникати вживання соєвих продуктів. Однак помірне споживання сої — до двох порцій тофу, соєвого молока або едамаме щодня — не підвищує ризик раку молочної залози, згідно з дослідженнями клініки Мейо. І вживання соєвих продуктів може справді мати захисний ефект, згідно з великим дослідженням у журналі Cancer, яке виявило, що ізофлавон, основний фітоестроген у сої, був пов’язаний зі зниженням смертності не лише від раку молочної залози, але й від інших причин.

Інші дослідження, опубліковані в 2022 році Американською асоціацією з дослідження раку, показали, що соя може захистити молодих дівчат від розвитку раку молочної залози в подальшому житті. Дослідження вивчило дієти 329 дівчат у період від статевого дозрівання до 2 років після першої менструації та виявило зворотний зв’язок між споживанням сої та абсолютним об’ємом фіброзних залоз, що вказує на менший ризик раку молочної залози.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
26 338
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
24 850
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
21 515
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
20 731
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 957
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
12 043
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
11 706
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 849
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
10 818
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 515
Хворий кишківник: шість ознак проблем з головним органом довголіття
9 043
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
7 878
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 657
Злата Огнєвіч розповіла, чим закінчилася історія з чоловіком, який її переслідував понад 5 років
0
Засіб для знищення бур'янів з оцту і солі - як приготувати
0
Лікар назвав серед причин тривалого кашлю хвороби серця та рак
0
Деякі корисні напої суттєво знижують засвоєння заліза
0
Як зрозуміти, що автомобіль скоро зламається: експерт дав відповідь
0
Нанокераміка для кузова автомобіля: скільки тримається та як продовжити її термін служби
0
Низький попит диктує умови на ринку пального: якими будуть ціни на АЗС у жовтні
0
"Шоколадна ліана": на ділянці жителя Рівненщини плодоносить субтропічна рослина
0
Обріжте аґрус так - і наступного року врожай потроїться: хитрість досвідчених дачників
0
Навіщо сіяти гречку на городі: досвідчені агрономи знають
0
Пилова буря накрила Дніпро, Харків та Полтаву
0
Росіяни обстріляли своїх же військових при спробі здатися в полон на Курахівському напрямку
0
Наче десь в Африці: окупований Донецьк накрило стихійне лихо
0
6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...

Медики назвали двадцять ознак дисбалансу гормонів в організмі жінки

Лікарі перерахували 20 ознак, що вказують на дисбаланс ...