Відомо, що курячі яйця містять багато холестерину. Також відомо, що високий рівень холестерину в крові підвищує ризик серцевих захворювань. Проте вчені визначили, що холестерин із курячих яєць не впливає на розвиток серцево-судинних захворювань.
Чому вживання яєць пов'язували з високим рівнем холестерину
Дослідження харчових звичок великої кількості населення, опубліковані у 1950-х та 1960-х роках, показали зв'язок між холестерином та хворобами серця. Високий рівень холестерину в крові може призвести до жирових відкладень на стінках артерій, які можуть затвердіти і розірватися, утворюючи тромби, які можуть спричинити серцеві напади та інсульти.
Незважаючи на подальші дослідження, які не виявили зв'язку між споживанням холестерину з їжею та холестерином у крові, у 1968 році Американська кардіологічна асоціація порадила людям знизити споживання холестерину до 300 міліграмів на день, трохи більше, ніж ви отримуєте з яєчного жовтка.
Несподівано харчовий холестерин (і яйця, креветки, омари та інші продукти із високим вмістом холестерину) стали ворогом №1. Продавці продуктів почали маркувати свої товари написами "без холестерину". Споживання яєць у США різко впало.
При цьому яйця є дуже недорогим джерелом білка та багатьох інших корисних поживних речовин, таких як вітаміни A, D та B12.
Сучасні дослідження щодо впливу холестерину з яєць
Після перегляду останніх наукових даних у 2015 році Консультативний комітет з дієтичних рекомендацій США змінив свою точку зору. Група оголосила, що масштабні дослідження не показали доказів ролі харчового холестерину у розвитку серцево-судинних захворювань. Однією із частин проведеного аналізу було дослідження 1999 року, яке показало відсутність збільшення серцевих захворювань навіть серед здорових людей, які їли одне яйце щодня.
Як наслідок, у рекомендаціях щодо дієти для американців на 2015-2020 роки вилучили рекомендацію щодо обмеження споживання холестерину в їжі до 300 міліграмів на день.
Подальші дослідження підтвердили це. У дослідженні 2018 року, опублікованому в The American Journal of Clinical Nutrition, брали участь люди з переддіабетом та діабетом 2 типу, люди, які зазвичай мають підвищений ризик серцевих захворювань. Дослідники виявили, що учасники, які їли щонайменше 12 яєць на тиждень протягом трьох місяців, дотримуючись здорової дієти для схуднення, не збільшували факторів ризику серцево-судинних захворювань.
ЧИ МОЖНА ЇСТИ ЯЙЦЯ З ВИСОКИМ РІВНЕМ ХОЛЕСТЕРИНУ?
Перш ніж вносити будь-які зміни до свого раціону, чи то видалення або вживання яєць, ви завжди повинні проконсультуватися зі своїм лікарем. Стан здоров'я кожної людини є різним, і те, що підходить для однієї людини, може не завжди працювати для іншої.
Як правило, якщо у вас немає захворювань серця або інших супутніх захворювань, харчуєтеся здоровою їжею, повною фруктів, овочів та цільного зерна, з низьким вмістом насичених жирів та інших джерел холестерину. Дослідження показують, що яйця не впливають на рівень холестерину у крові.
Однак не варто їсти десятки яєць щотижня, як рекомендують деякі білкові дієти. Експерти в галузі охорони здоров'я рекомендують звести до мінімуму рівень холестерину в їжі. Це з великою кількістю насичених жирів у способі харчування сучасної людини.
Насичені жири більш впливають на підвищення "поганого" холестерину, ніж харчовий холестерин (той, який ви отримуєте з яєць, креветок і т.п.). Іншими словами, вживання великої кількості насичених жирів та кількох яєць може призвести до високого рівня холестерину в крові.
Якщо у вас є серцево-судинні захворювання або є загроза їх виникнення, проконсультуйтеся з лікарем про свою дієту, чи варто вам їсти жовтки (білки не містять холестерину).