Недостатнє вживання води, надлишок солі, тваринного білка і кальцію в харчуванні можуть призвести до появи каменів у нирках, повідомили в ЗМІ фахівці.
Симптомами каменів в нирках є раптовий і сильний біль, локалізований в животі або з одного боку спини, а також кров в сечі, нудота, блювота і блідість. На думку медиків, ряд харчових звичок сучасних людей сприяє виникненню сечокам’яної хвороби.
Однією з основних причин утворення каменів у нирках вони вважають нестачу води в організмі. Вода розбавляє концентрацію тих речовин в сечі, які тверднуть і перетворюються в камені.
Інший важливий для здоров’я нирок фактор – це кількість солі, яка щодня з’їдається. Фахівці пояснюють: раціон з високим рівнем натрію збільшує вміст кальцію в сечі, який може вступати з з’єднання з оксалатом або фосфором, і приводити до каменів в нирках.
У свою чергу, велика кількість тваринного білка в раціоні сприяє збільшенню концентрації сечової кислоти в організмі, також підвищує ризик утворення каменів у нирках.
Крім того, потрібно контролювати споживання продуктів з високим вмістом кальцію. Сир, молоко, кисломолочний сир, яйця, капуста, кунжут, мигдаль, квасоля, чорний хліб є продуктами, в яких його досить багато, і занадто активне їх споживання може нашкодити ниркам. За даними ВООЗ, добова норма споживання кальцію для дорослих становить від 800 до 1200 мг. При захворюванні нирок цей норматив повинен бути скорочений удвічі.