Високий рівень холестерину є надзвичайно небезпечним. Він викликає відкладення жирових речовин із крові до стінок артерій. Це може призвести до небезпечних ускладнень, таких як інсульт або інфаркт.
Як відомо, деякі продукти можуть позитивно впливати на здоров’я серця. Усього два напої можуть допомогти у зниженні рівня холестерину в крові. Ви часто тягнетеся до них?
Апельсиновий сік
Цей популярний напій є концентрованим джерелом вітаміну С. Це один із водорозчинних вітамінів, який має вирішальне значення у функціонуванні імунної системи. Він також є сильним антиоксидантом.
Наукові дослідження показали, що споживання апельсинового соку може зменшити два важливі фактори серцевих захворювань, а саме — високий кров’яний тиск та підвищений рівень холестерину. Дослідження 129 учасників показало, що тривале вживання апельсинового соку знижує рівень ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину.
Також вчені довели, що апельсиновий сік може ефективно знизити діастолічний артеріальний тиск. А інші аналізи підтвердили вплив вживання цього напою на підвищення ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), або «хорошого» холестерину, що може позитивно позначитися на здоров’ї серця. Дослідження, проведене на заводі з виробництва апельсинового соку, показало, що ті співробітники, які щодня пили його, мали нижчий рівень холестерину, ніж ті, хто цього не робив.
Яблучний сік
Яблучний сік містить рослинні сполуки, поліфеноли, які можуть бути особливо корисними для здоров’я серця. Поліфеноли можуть запобігти окисленню та накопиченню в артеріях ЛПНЩ. З іншого боку, вони сприяють утворенню «хорошого» холестерину.
Дослідження показало, що у дорослих, які пили 1,5 склянки освітленого яблучного соку щодня протягом 6 тижнів, «поганий» холестерин був на 20% стійкішим до окислення, ніж на початку аналізу.
Інше дослідження підтвердило, що яблучний сік може сприяти збільшенню окисної активності крові майже на 11% лише через годину після вживання напою. Крім цього, виявилося, що у людей похилого віку, які пили щодня по 200 мл яблучного соку протягом 14 днів, рівень підвищеного холестерину в плазмі знижувався.