У той час як існують звички, що підвищують ризик захворювання на рак кишечника, є і такі, які підвищують захищеність організму від небезпечної недуги. Ми з’ясували, яким звичкам потрібно слідувати, щоб підвищити свої шанси уникнути розвитку колоректального раку.
Ризик захворіти на рак кишечника підвищують насамперед такі фактори, як неправильне харчування, малорухливість і тривале сидіння на стільці, надмірне вживання спиртних напоїв, куріння. Саме з впливом шкідливих звичок вчені по всьому світу пов’язують той факт, що рак кишечника молодшає. Ще кілька років тому він вважався «віковим» захворюванням, і одним з факторів його ризику називався вік старше 50 років. Але сьогодні колоректальний рак все частіше наздоганяє все більш молодих пацієнтів.
Які ж звички може допомогти істотно знизити ризик даного типу раку і попередити розвиток хвороби?
Більше руху. Звичка бути фізично активним, проводити багато часу в русі і легко підніматися з насидженого місця – це зворотна сторона медалі сидячий спосіб життя, який вважається одним з основних факторів, що провокують розвиток раку кишечника. Ймовірність запальних процесів в кишечнику, які сприяють виникненню пухлин, тим вище, чим більше часу людина проводить в сидячому положенні. При сидячій роботі важлива звичка періодично міняти положення тіла, вставати зі стільця і розминатися. Дуже важливо більше і частіше ходити пішки, це вкрай сприятливо діє на кишечник.
Бувати на свіжому повітрі. Звичка прогулюватися на вулиці дуже корисна, якщо людина отримує трохи ультрафіолету, що запобігає дефіцит вітаміну D в організмі. Такі сонячні ванни потрібно отримувати мінімум по півгодини в день. У дослідженнях неодноразово виявлялася зв’язок між підвищеним ризиком раку кишечника і недоліком вітаміну D в організмі.
Пити каву. Вживання кави ефективно захищає від раку кишечника, про це, наприклад, свідчать дані Національного центру вивчення раку в США. У його дослідженні люди, які пили каву, знижували свої ризик раку кишечника на 15%, чого не відбувалося з тими, хто не вживав кави. Крім того, люди, які збільшували свою щоденну дозу кави до декількох чашок, знижували ризик розвитку пухлин кишечника на цілих 24%. Вживання чаю аналогічного захисного ефекту не давало.
Їсти клітковину. У щоденному раціоні повинні бути присутніми цільнозернові крупи та інші продукти з цільним зерном, необроблені або малооброблені овочі і фрукти, бобові – ці продукти відрізняються високим вмістом клітковини, вкрай корисною для мікрофлори кишечника. Харчові волокна сприяють розвитку корисних бактерій, що захищають орган від запалення.
Стежити за фігурою. Серйозний надлишок ваги є серйозним чинником ризику пухлин в кишечнику: при ІМТ (індекс маси тіла) вище 25 значно зростає ймовірність формування поліпів в товстій кишці. Ці утворення роками розвиваються без симптомів і так само непомітно можуть переростати в злоякісні новоутворення. Контроль ваги захищає від небажаного процесу.
Бути непитущим. Кишкові бактерії, розщеплюючи складові алкоголю, виробляють речовину ацетальдегід, яке володіє канцерогенним потенціалом. Чим частіше ви п’єте, тим вище ризик розвитку раку. Для захисту від хвороби краще частіше відмовлятися від випивки.
Стежити за житлом. Регулярне провітрювання квартир, підтримання чистоти, зведення до мінімуму використання предметів побуту з високим вмістом агресивних хімікатів, відмова від пластикового посуду і контроль використання пластику в цілому також покращують захищеність організму від раку. Не розігрівайте їжу в пластиковій посуді, не використовуйте освіжувачі повітря, зведіть до мінімуму використання синтетичних миючих засобів для прибирання, частіше впускайте в квартиру свіже повітря. Подібні заходи знижують концентрацію токсинів, з якими контактує організм в побуті.