U-News » Здоров'я » 6 продуктів, які викликають в організмі хронічне запалення
Всі новини

6 продуктів, які викликають в організмі хронічне запалення

Запалення в організмі може виникнути у відповідь на багато тригерів, і деякі, травми або хвороби, яким важко запобігти. Однак у нас є набагато більше можливостей контролювати такий фактор, як повсякденний раціон.

Один із способів залишатися максимально здоровим, який рекомендується сьогодні лікарями, – пригнічувати запалення, зводячи до мінімуму споживання продуктів, здатних його викликати. Цей захід може допомогти організму краще захищати себе від хвороб і швидше регенерувати тканини в разі їх пошкодження. Хронічне, тобто тривале запалення пов’язане з підвищеним ризиком розвитку хвороб серця, кишечника та метаболічних порушень діабету, ожиріння.

Ми конкретизуємо, які продукти можуть значно вплинути на розвиток запалення в організмі.

Цукор і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Столовий цукор (сахароза) і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози є двома основними типами доданого цукру в західній дієті, вже давно визнаної сприяє патологічного ожиріння.

Обидва цих підсолоджувача рясніють фруктозою. Цукор містить до 50% фруктози, в той час як кукурудзяний сироп – до 55% фруктози. У дослідженнях фруктоза демонструвала властивість викликати запалення в ендотеліальних клітинах, які вистилають кровоносні судини, що є фактором ризику серцевих захворювань. Крім того, споживання великої кількості фруктози нейтралізує протизапальну дію омега-3 жирних кислот. З цієї причини учені нічого не мають проти невеликої кількості фруктози, що надходить в організм із фруктами і овочами, а вживання великої кількості доданих цукрів оцінюють як один з факторів запалення.

Продукти з високим вмістом цукру включають в себе цукерки, молочний шоколад, солодкі безалкогольні напої, тістечка, печиво та іншу випічку, готові сніданки.

Трансжири. Штучні трансжири створюються шляхом додавання водню в ненасичені жири, які є рідкими, щоб надати їм текстуру твердого жиру. На продуктових етикетках трансжири часто вказуються як частково гідрогенізовані олії.
В організмі після вживання продуктів з штучними трансжирами підвищується рівень маркерів запалення, такі як С-реактивний білок, а також знижується концентрація холестерину ЛПВЩ (так званого хорошого), що виконує захисну функцію стосовно серцево-судинної системи. Таким чином трансжири збільшують ризик судинних запалень і нашкодити серцю.

Продукти з високим вмістом трансжирів – це картопля фрі та інші смажені страви фастфуду, деякі різновиди покірна, деякі види маргарину, запаковані тістечка і випічка, а також всі оброблені продукти, в яких на етикетці зазначено «частково гідрогенізована рослинна олія».

Рафіновані рослинні олії. Насправді здатність цих олій викликати запалення – предмет дискусій. Рафіновані рослинні олії є багатим джерелом жирних кислот омега-6, які можуть сприяти запалення в організмі при вживанні у великих кількостях. У той же час поряд з дослідженнями про те, що високе споживання омега-6 жирних кислот збільшує запалення, є дослідження, що показують, що лінолева кислота (найпоширеніша харчова омега-6 кислота), не впливає на маркери запалення в організмі.

Рафіновані вуглеводи. Рафіновані вуглеводи мають високий глікемічний індекс (ГІ), тобто після їх вживання рівень цукру в крові підвищується особливо швидко. Постійно високий цукор в крові є одним з факторів запалення, оскільки стимулює зростання запальних кишкових бактерій, разом з яким в організмі підвищується концентрація токсинів, продуктів їх життєдіяльності. Імунна система реагує на них, запускаючи запальні реакції.

Рафіновані вуглеводи містяться в цукерках, хлібі, макаронних виробах, випічці, деяких пластівцях, печиві, тістечках, солодких безалкогольних напоях і всіх оброблених продуктах, які містять цукор або білу муку.

Оброблене м’ясо. Оброблене м’ясо містить високі концентрації кінцевих продуктів глікації (AGE) – речовин, що викликають запальний відповідь з боку клітин товстої кишки. Його вживання, таким чином, сприяє розвитку колоректального раку.

Загальні види обробленого м’яса включають ковбасу, бекон, шинку, копчені і в’ялені м’ясні продукти.

Надлишок алкоголю. У людей, які не контролюють кількість спиртного, часто розвиваються проблеми з бактеріальними токсинами, що потрапляють в організм з товстої кишки з-за її стоншування стінок. Ці відходи, потрапляючи в кров, провокують запалення, і якщо є проблеми з алкоголізацією у людини, хронічні запалення теж стають постійними.

Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, пов’язаних з алкоголем, його споживання повинне бути обмежене двома стандартними напоями в день для чоловіків і одним – для жінок.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
25 950
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
21 952
Мережу розсмішив "потужний донат" Тищенка
20 677
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 932
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
16 886
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
15 568
Названо небезпечну ознаку високого тиску, яку багато ігнорують
15 409
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
14 432
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
14 153
Кардіологом названо один із найпростіших способів покращити здоров’я серця
11 395
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
10 857
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
10 570
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
8 947
Шість звичок у їжі, які можуть вказувати на розлад харчової поведінки
0
Тестування з ПДР: чи дозволений обгін вантажного автомобіля
0
“Куди чоловікам дівати очі?”: Олі Фреймут зробили зауваження, що вбралася не по етикету
0
Маша Єфросініна приміряла відвертий образ, якого раніше на ній не бачили
0
"Мама Сердючки" замилувала світлиною з 5-місячною онукою
0
Десять найкрасивіших квітів, які варто посадити восени
0
Лише одна осіння обробка цим засобом знищить більшість хвороб плодових дерев
0
Штрафи за тонування автівок: на яку суму можуть покарати українців у 2024 році
0
Вагітна дружина 40-річного Остапчука назвала проблему чоловіка
0
Як зберегти капусту до наступного врожаю: перевірений спосіб
0
Посадка цибулі на зиму: коли починати, якою має бути погода
0
Тіна Кароль у спідній білизні захопила ідеальним тілом
0
Поради для лінивих: як підтримувати чистоту вдома без зайвих зусиль
0
Названо найпопулярніші причини, чому стосунки не заходять далі першого побачення

Від того, яке враження ви справили на першому побаченні, ...

Найпростіший та безпроблемний спосіб маринування перцю на зиму

За цим рецептом так просто приготувати мариновані перці, що ...

Анна Кошмал феєрично оголосила про вагітність: животик вже видно

Акторка Анна Кошмал поділилася з фанами радісною новиною. ...