Під час зимових свят, які приблизно тривають з останнього тижня листопада до другого тижня січня, люди можуть набирати близько 50% від зайвої ваги, набраної протягом року.
Про це свідчать результати дослідження медиків з Університету медицини та фармації імені Григоре Попа в Румунії, пише Medical News Today з посиланням на результати дослідження, опублікованому в журналі Nutrients.
Щороку впродовж 10 років науковці досліджували особливості харчування людей з різних країн під час зимових свят.
Загалом у дослідженні взяли участь 4 627 людей віком від 18 до 65 років зі США, Іспанії, Великої Британії, Німеччини та Японії.
У шести дослідженнях переважали жінки, а в одному – чоловіки.
Науковці з’ясували, що більшість учасників зберігали вагу, яку набрали під час свят, зокрема ті, хто страждав на ожиріння.
Ожиріння – це хронічне захворювання, яке сприяє розвитку цукрового діабету, хворобам серця та деяким видам раку. Ожиріння є п'ятою причиною смертності у світі.
Науковці кажуть, більшу схильність до гладшання мають люди з ожирінням, ніж ті, хто має нижчий індекс маси тіла.
Зайва вага може становити понад 50% від загальної кількості, набраної протягом року, тому "святкові" кілограми можуть сприяти поступовому збільшенню ваги протягом усього життя людини, додають вчені.
За результатами 10 років праці, вчені сформували поради, які допоможуть не погладшати в період свят. Вони радять:
✅ зменшити порції або обмежуватися лише однією стравою під час одного прийому їжі;
✅ замість закуски обирати салат, а замість десерту – філіжанку кави або чаю;
✅ не зловживати водою, яка містить велику кількість цукру;
✅ не концентруватися на їжі, а перемикати увагу на інші справи або розваги;
✅ обмежити час перебування за столом й при одночасному перегляді телевізора;
✅ не нехтувати кількістю сну.