Надмірне споживання червоного м’яса, яке пройшло хімічне оброблення, може привести до розвитку раку, зокрема підшлункової залози.
У цьому переконаний онколог. Про те, яких ще продуктів варто уникати, щоб не спровокувати хворобу.
Так, за словами фахівця, рекомендується менше вживати дуже гарячої їжі.
На відміну від інших лікарів-онкологів, лікар вважає, що алкоголь лише опосередковано сприяє появі онкологічних захворювань.
Водночас, переконаний він, такі продукти, як шоколад і кава – можуть підвищити ризик виникнення інших патологічних станів. Щоправда, вони не призводять до розвитку раку.
“З доведених факторів – це надмірне споживання хімічно обробленого червоного м’яса, зменшення кількості клітковини в раціоні. Якщо алкоголь, то тут дуже опосередкований шлях виникнення раку, і йдеться не про спиртне загалом, – підкреслив лікар.