U-News » Політика » НАТО нарощує допомогу Україні та готується до можливої війни з РФ
Всі новини

НАТО нарощує допомогу Україні та готується до можливої війни з РФ

Навчання НАТО Nordic Response 2024 розпочалися. У маневрах беруть участь понад 20 тисяч військових із 13 країн, у тому числі з Фінляндії та Швеції, повідомляє Associated Press. 

Задіяно понад 50 підводних човнів, фрегатів, корветів, авіаносців та інших суден. А також понад 100 винищувачів, транспортних літаків, літаків морської розвідки та гелікоптерів. Під час навчань військові відпрацюють сценарій нападу Росії на територію Альянсу. НАТО готується до можливої війни з Російською Федерацією та нарощує допомогу Україні, інформує FREEДОМ.

У лютому 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни НАТО до термінового виробництва озброєнь. Про це він заявив на церемонії закладки нового заводу Rheinmetall з виробництва боєприпасів. Його запуск заплановано на 2025 рік. Початковий обсяг випуску — 50 000 снарядів на рік. А його повна річна потужність — 200 000 боєприпасів.

“Наразі нам необхідно об’єднати всі наші зусилля. На мій погляд, це означає, що Європа має зробити свій внесок, надавши достатню кількість зброї та боєприпасів, які можуть бути відправлені в Україну”, — заявив Олаф Шольц.

Норвегія надала майже 200 мільйонів доларів на виробництво артилерійських снарядів 155 калібру, заявив прем’єр-міністр країни. Також норвезька компанія анонсувала будівництво заводу з виробництва боєприпасів у Фінляндії. Його планують запустити у 2025 році.

“Коли [завод] вийде на повну потужність, то зможе забезпечити чверть європейського виробництва. Тож це дуже важливий гравець, якого ми підтримуємо”, — зазначив Йонас Гар Стере, прем’єр-міністр Норвегії.

Брюссель зобов’язався надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року. Однак у ЄС визнали, що можуть зробити лише трохи більше половини цієї кількості до зазначеного терміну. При цьому, за словами глава дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля, більше третини озброєнь, вироблених у ЄС, йде на експорт до третіх країн. Він закликав держави зробити виробництво для України пріоритетним.

“Наш оборонно-промисловий комплекс збільшує свої можливості. Вони зросли на 40% з початку року. І я можу бути впевненим, що до кінця року ми надамо Україні понад 1 млн 155 тисяч боєприпасів. Це досить точне число”, — зазначив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

У 2024 році Німеччина планує значно наростити виробництво систем ППО IRIS-T та ракет до них. Заплановано випуск від 3 до 4-х комплексів та до 500 ракет на рік. За словами німецького дипломата Мартіна Єгера, 2023 року Україна отримала 5 систем IRIS-T.

“У 2024 році буде поставлено такі системи ППО з Німеччини. Крім того, Німеччина й надалі постачатиме важку техніку, артилерійські боєприпаси, інженерну техніку і закриватиме багато інших потреб ЗСУ”, — повідомив Мартін Єгер, посол Німеччини в Україні в соцмережі Х.

Щодо передачі Україні літаків F-16, то, за словами прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, все йде за графіком. Про це він заявив під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Києві.

“Ми обговорили, як прискорити цей процес. Ми попросимо наші Міністерства оборони попрацювати з партнерами, такими як Норвегія, Бельгія та іншими країнами коаліції F-16, тому що Україна потребує цієї переваги у повітрі так швидко, як це можливо”, — повідомив Марк Рютте.

На постачання першої партії F-16 Україна очікує у 2024 році. У серпні 2023 року Данія та Нідерланди пообіцяли надати Україні 61 винищувач.

“Я хотіла б побачити наші данські F-16 у небі над Україною до літа. І я думаю, що завдяки всім зусиллям, які зараз робляться, і великій співпраці з іншими союзниками, ми будемо готові забезпечити це”, — повідомила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Париж передав Києву військове обладнання та озброєння на 4 мільярди євро, повідомили у Міністерстві оборони Франції. Це різні системи озброєння, військова техніка та безпілотники. За словами президента Макрона, найближчими тижнями в Україну з Франції відправлять 40 нових крилатих ракет великої дальності SCALP EG та кілька сотень авіабомб.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Олена Кравець розповіла про тривалу боротьбу з важкою хворобою
14 723
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
12 873
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 155
Три подруги побилися на весіллі за букет нареченої: відео курйозного моменту
11 597
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
10 692
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 302
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
9 610
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
9 007
Лікар назвав три продукти, які отруюють кишківник
8 513
5 продуктів, багатих магнієм, для зниження тиску природним шляхом
8 177
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 155
Дієтолог розповіла, яка їжа захищає від раку та розгладжує шкіру
7 891
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
7 846
Сікорський запропонував віддати Крим під управління ООН для організації чесного референдуму
0
Мирні плани не викликають інтерес у світі: Що стане ключем до завершення війни для України
0
Коли день Михайла 2024 року: дата за новим календарем, історія, традиції
0
Відома українська акторка приголомшила зізнанням про родичів, які мешкають у РФ
0
Усик записав відеозвернення після затримання в аеропорту Польщі
0
На заяву Безуглої про звільнення відреагували у Повітряних силах ЗСУ
0
Болісно ревниві: названі знаки зодіаку, які мучитимуть партнерів підозрами
0
Вибух російського арсеналу в Торопці Тверської області рф було видно з космосу
0
Як прожити довше: дві прості звички для довголіття
0
Користь та смак: вісім продуктів, у яких найбільше йоду
0
Як боротися з непримітною плодожеркою на плодових деревах
0
Квіти для висаджування в листопаді, щоб навесні не вирощувати розсаду
0
Який мороз витримує капуста і що робити, якщо прихопило врожай
0
Оля Полякова зізналася за скільки готова переспати з Машею Єфросиніною

Оля Полякова не приховує, що за мільйон доларів готова ...

Корисно і після 60 років: літнім порадили займатися сексом частіше

Сексуальна активність в літньому віці не принесе ...

Навіщо перед приготуванням дряпати картоплю виделкою

Королевою святкового та повсякденного меню більшості ...