U-News » Здоров'я » Скільки можна зберігати суп в холодильнику, щоб він лишався смачним
Всі новини

Скільки можна зберігати суп в холодильнику, щоб він лишався смачним

Така страва, як суп, вкрай рідко з'їдається за один раз - адже приготування вимагає часу, як мінімум для підготовки продуктів.

Тож зазвичай суп готується об'ємом на декілька порцій для однієї або декількох людей - і зберігається в холодильнику до наступного вживання. Проте слід пам'ятати про термін зберігання.

Про те, як довго можна зберігати суп в холодильнику, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

Скільки можна зберігати суп


Хоча для закладів громадського харчування не рекомендують зберігати суп довше 18 годин при температурі 2-5 градусів, на те, як довго можна зберігати суп в холодильнику, впливають такі фактори як:

  • Вид супу і техніка приготування: певні супи варто з'їдати протягом 3-6 годин, а деякі можуть бути в холодильнику до 3 днів, хоча їхній смак не буде таким насиченим.
  • Якість продуктів: варто обирати свіже м'ясо та овочі - ті, що вже зберігаються протягом певного часу, швидше зіпсуються.
  • Дотримання умов зберігання: перепади температури в холодильнику або нестерильний чи негерметичний посуд сприяють швидкому розмноженню мікроорганізмів.

Термін зберігання супу з різними інгредієнтами

Залежно від того, які компоненти використовувалися у страві, буде змінюватися і термін зберігання. Адже, окрім того, що деякі продукти за певний час втрачають смак, деякі встигають зіпсуватися - а виділені токсини можуть призвести до важких харчових отруєнь у разі вживання зіпсованого супу.

  • Свіжа капуста вже за 1 день втрачає смак, а локшина та крупа - розкисають і стають схожими на желе. На якість це не впливає, а на смак та вигляд страви - так.
  • Будь-яку свіжу зелень ліпше додавати одразу до тарілки - вона, як і кабачок з ріпою, швидко втрачає текстуру. Суп з такими складниками може зберігатися в холодильнику до 1 доби.
  • Суп з додаванням молочних продуктів - швидкопсувний, його краще з'їдати одразу, максимальна тривалість зберігання - 3 години.
  • Супи з вареними яйцями, локшиною та смаженою куркою (подібні до рамену) варто вжити протягом 24 годин.
  • Картопляний чи гарбузовий суп з додаванням твердого або плавленого сиру краще не залишати довше ніж 6 годин - хоча він не скисне протягом доби, його смак і текстура погіршаться.
  • Грибний суп можна зберігати в холодильнику не більше 1 доби - гриби псуються досить швидко. Однак суп з печерицями не рекомендують зберігати довше 6 годин. А ще краще - їсти його одразу.
  • Розсольники і солянки можуть зберігатися в холодильнику до 5 днів завдяки високій концентрації консервантів, перцю та маринаду з солоних огірків. Однак, якщо в солянці є гриби, то зберігати таку страву можна близько 12 годин.
  • Суп на м'ясному бульйоні з квасолею або горохом можна зберігати в холодильнику до 1 доби.
  • Супи з рибою найбільш смачні протягом 3 годин після приготування. І, хоча такий суп можна зберігати в холодильнику до 24 годин, при великій кількості риби вже за 6 годин страва буде схожа на желе.
  • Класичний суп-пюре можна зберігати до 1 доби, але споживати краще одразу - за час зберігання смакові якості погіршаться.
  • Борщ може зберігатися до 72 годин.

Що вказує на зіпсований суп

  • Зміна кольору - рідина стає темнішою, мутною.
  • Поява неприємного кислого запаху, який лиш підсилюється під час термічної обробки.
  • Поява плівки, бульбашок чи піни на поверхні бульйону.
  • Зміна консистенції - продукти втрачають форму, а рідина стає в'язкою.

Як правильно зберігати суп

Під час приготування супу не слід їсти його з каструлі, якщо планується подальше зберігання в холодильнику - при потраплянні до супу слини пришвидшується псування продуктів. Якщо необхідно продегустувати суп декілька разів краще кожного разу брати нову, чисту та суху ложку - і перемішувати суп окремою.

Важливо збирати з поверхні супу пінку під час закипання - аби уникнути розмноження мікроорганізмів в ній.

Не змішуйте разом два види супу, або супи, приготовані в різні дні, навіть у разі кулінарних експериментів - це може негативно вплинути не тільки на смак, а й на термін зберігання.

Суп, перед переміщенням до холодильника, необхідно охолодити - або поставити каструлю зі стравою в посуд з льодом чи холодною водою, або ж винести на балкон, якщо суп готується взимку.

Температура холодильника має бути в рекомендованих межах - не вище 5 градусів.

Емальований або керамічний посуд для зберігання (а також пластикові контейнери) має бути без пошкоджень, чистий та, бажано, простерилізований попередньо. Крім того, необхідно, аби посуд, в якому зберігатиметься суп, був герметичний, і всередині не було ложок - чогось, окрім супу.

Якщо охолоджений суп буде з'їдений частково, краще розігрівати тільки такий об'єм, який потрібно для порції.

Якщо суп був в холодильнику понад 12 годин, перед вживанням його потрібно довести до кипіння, а не лише розігріти.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Тромбоз: 6 ознак, що в організмі може бути потенційно смертельний згусток крові
47 982
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
38 623
Ескортниць приїхало в рази більше: економічний форум у Давосі поставив оригінальний рекорд
28 866
У Росії переписали підручник з історії: як пояснили війну в Україні
22 625
Онколог перерахувала кращі продукти для оздоровлення кишечника
21 080
Чоловік повернувся додому із заробітків й потрапив на власний похорон: як це сталося
19 251
У Сполучених Штатах планують депортувати мігрантів в СРСР
17 965
48-річний чоловік “по вуха закохався” у 104-річну вдову: суд не повірив у їхній роман
15 927
Розкрито секрет краси Шарліз Терон: що дозволяє акторці виглядати на 10 років молодшою
13 415
За 5 років мама тричі народила близнюків: лікарі кажуть, що це диво
12 625
Викликає рак: названо загрозу популярної харчової добавки
11 073
Тримісячний українець встановив рекорд за найдовше волосся серед немовлят
11 049
Подружжя взялось за відновлення 135-річного будинку, а потім побачило, що під ним
10 736
Старі водійські посвідчення можуть стати недійсними: як обміняти на пластикове
0
Вони щось знають: чому досвідчені городники не перекопують город
0
Обходяться дорожче, але пробіг гірший: механік назвав авто, яких слід уникати в 2025 році
0
Кім Кардашьян розповіла про свої «червоні прапорці» у стосунках
0
Відберуть права на півроку: без яких двох речей не можна сідати за кермо українцям
0
Думають, що у мене є бронь, – зірка "Ліги сміху" розповів, що його двічі не взяли в армію
0
Чому цей день вважають небезпечним: заборони і традиції у свято 4 лютого
0
Є ризик залишитися без пари: шість найгірших подарунків на День святого Валентина
0
Які седани дешевше обслуговувати: десять моделей із найнижчими витратами
0
Бобри за два дні побудували греблю, яку місцева влада погоджувала 7 років
0
Лютий принесе прорив чотирьом знакам зодіаку у кар'єрі та фінансах
0
Що сприяє запаленню в кишечнику, а що, навпаки, захищає від нього
0
Як повернутися до норми й виконати новорічні обіцянки, навіть якщо вже лютий
0
10 проблем, з якими стикаються майже всі пари: як їх подолати

У стосунках всі ми трохи герої свого серіалу - зі сварками, ...

Медики розповіли, які жінки більш схильні до ризику циститу

Медики з Німеччини розповіли, які жінки схильні до ризику ...

Синусит: причини виникнення, промивання мигдаликів для лікування та запис у Львові

  Синусит – це запалення придаткових пазух носа, яке може ...