U-News » Здоров'я » Медики пояснили, як зменшити канцерогенність смажених продуктів
Всі новини

Медики пояснили, як зменшити канцерогенність смажених продуктів

Продукти, які містять багато вуглеводів, не рекомендується піддавати високотемпературній обробці, наприклад, смажити, запікати або готувати на грилі. Під час цих процесів у їжі утворюється канцерогенна речовина – акриламід.  

За словами медиків, найбільше акриламіду було виявлено у картопляних чіпсах, картоплі фрі, печиві, кондитерських виробах, підсмаженому хлібі та хлібобулочних виробах, каві. 

Міжнародними нормами рекомендується дотримуватись певних правил зберігання та приготування їжі для зниження акриламіду. Особливо небезпечно готувати при температурі вище 120°C та зниженій вологості. За таких умов амінокислота аспарагін вступає в реакцію з фруктозою та глюкозою. 

Зменшити кількість акриламіду в хлібних виробах та випічці можна, якщо готувати тісто із пшеничного борошна способом тривалого дріжджового бродіння. Вже після двох годин бродіння аспарагін здебільшого витрачається. Використання закваски процес бродіння скорочує, тому негаразд ефективно. 

Запікати або обсмажувати не слід картоплю з солодкуватим присмаком. Він з'являється в бульбах при неправильному зберіганні (нижче 4-6 ° C). Також не можна брати недозрілі бульби, оскільки рівень цукрів, що редукують, в них підвищений. Не варто застосовувати глазур або спеції з цукром для надання рум'яного вигляду. Зменшити рівень акриламіду можна за допомогою вимочування у воді. 

Кількість акриламіду в каві стає меншою, якщо зберігати порошок тривалий час у герметичних контейнерах. 

Навіть корисні продукти можуть бути шкідливими, якщо їх неправильно готувати. Аспарагін міститься у всіх рослинних та тваринних білкових продуктах: бобових, горіхах, цільному зерні, м'ясі, сирі, рибі. Якщо в процесі приготування додавати до них продукти з глюкозою та фруктозою, акриламіду утворюється значно більше. Тому до канцерогенів можна віднести попкорн із цукром, спаржу в глазурі та м'ясо-гриль під солодким соусом. 

Найбезпечніше відварювати продукти, хоча при цьому і втрачається частина вітамінів і корисних речовин. Найкраще готувати на пару або в мікрохвильовій печі. Це дозволить зберегти максимум вітамінів і вбити більшу частину мікробів та паразитів. Тільки час приготування в мікрохвильовій печі не повинен перевищувати 3 хвилин, а потужність 500 Вт, інакше продукт також стане небезпечним. 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Тромбоз: 6 ознак, що в організмі може бути потенційно смертельний згусток крові
48 376
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
41 477
Онколог перерахувала кращі продукти для оздоровлення кишечника
21 346
Чоловік повернувся додому із заробітків й потрапив на власний похорон: як це сталося
19 393
У Сполучених Штатах планують депортувати мігрантів в СРСР
18 122
48-річний чоловік “по вуха закохався” у 104-річну вдову: суд не повірив у їхній роман
16 133
Розкрито секрет краси Шарліз Терон: що дозволяє акторці виглядати на 10 років молодшою
13 541
Тримісячний українець встановив рекорд за найдовше волосся серед немовлят
11 301
Викликає рак: названо загрозу популярної харчової добавки
11 270
Подружжя взялось за відновлення 135-річного будинку, а потім побачило, що під ним
10 882
Буданов відповів на вкиди про «загрозу для існування України» анекдотом
10 026
Відмова від картоплі і хліба призводить до небезпечних хвороб серця
8 546
Бобри за два дні побудували греблю, яку місцева влада погоджувала 7 років
8 500
РФ мобілізує українців з окупації: в ГУР розповіли про жахливе ставлення у ворожій армії
0
Німецькі фахівці назвали небезпечні причини болю в колінах
0
За порушення вшанування пам’яті загиблих водіям загрожує штраф: яка сума
0
Подруга Лесі Нікітюк прокоментувала, чи дійсно зірка приховує свою вагітність
0
Що не слід вмикати через подовжувач: електрик назвав сім небезпечних побутових приладів
0
Десять чудових квітів, які будуть цвісти на клумбі все літо
0
Каменських, яка більше не живе з Потапом вже більше року, висловилася про кохання, що виявилося помилкою
0
Зірка "Голосу країни" відверто сказав, що думає про Артема Пивоварова
0
Потап зізнався, чому переїхав до Барселони в розпал війни
0
Терен і Белень публічно поскандалили в мережі відразу після розставання
0
Чому не можна пити з чужої чашки: прикмети та банальна логіка
0
Ці прикраси у жодному разі не можна носити, адже вони притягують біди
0
Оголення дружини Каньє Веста на "Греммі" обійшлося реперу в 20 мільйонів доларів
0
10 проблем, з якими стикаються майже всі пари: як їх подолати

У стосунках всі ми трохи герої свого серіалу - зі сварками, ...

Медики розповіли, які жінки більш схильні до ризику циститу

Медики з Німеччини розповіли, які жінки схильні до ризику ...

Синусит: причини виникнення, промивання мигдаликів для лікування та запис у Львові

  Синусит – це запалення придаткових пазух носа, яке може ...