Якщо ні, то час терміново переглянути власні вподобання, адже гарбуз надзвичайно корисний для нас.
Всі частини цього овоча використовуються в харчуванні: насіння, м'якоть, сік і навіть квіти. З гарбуза готують усі види страв: салати, супи, рагу, запіканки, начинку для випічки, десерти, соки, компоти, варення та інші консерви та звичайно ж масло.
Гарбуз має безліч фантастичних переваг, у тому числі - є одним з найдоступніших джерел бета-каротину. Бета-каротин - потужний антиоксидант, що надає помаранчевим овочам та фруктам яскравого кольору. Організм перетворює будь-який бета-каротин, що надійшов з їжею, на вітамін А.
- деяких видів онкозахворювань (рак простати, рак товстої кишки)\
- астми та серцево-судинних захворювань
- цукрового діабету та ожиріння
- гостроти зору та центрального зору внаслідок вікової дегенерації жовтої плями
- артеріальної гіпертонії.
Гарбуз унікальний для профілактики хвороб серця та судин. У складі цього овоча додатково до бета-каротину та вітаміну С збалансовано вміст натрію та калію, що сприяє підтримці нормальних значень артеріального тиску та відповідно знижує ризик розвитку інсульту та інфаркту.
Високий вміст харчових волокон у поєднанні з полісахаридами перешкоджає різкому підвищенню глюкози крові та чинить захисну дію при цукровому діабеті. Включення в раціон гарбуза та страв з нього допомагає особам із цукровим діабетом та порушеннями вуглеводного профілю контролювати рівень глюкози крові. Вчені розглядають гарбуз як ліки проти діабету та серйозно обговорюють випуск препарату на основі гарбуза.
Високий вміст клітковини сприяє нормалізації моторики шлунково-кишкового тракту та профілактиці запорів. Гарбуз містить безліч антиоксидантів. Вітамін C, вітамін E та бета-каротин підтримують здоров'я очей та запобігають дегенеративним ушкодженням у літніх людей.