Якщо ви часто варите зелений борщ, врахуйте, що він корисний не всім, бо щавлева кислота може негативно вплинути на організм.
При яких хворобах небажано їсти щавель?
При проблемах з нирками
Обережно слід вживати щавель людям при сечокам’яній хворобі. Та й здоровим людям щодня їсти страви зі щавлем небажано – це може спричинити утворення оксалатів у нирках.
При подагрі
«Не любить» щавель і подагра – хвороба суглобів, при якій порушується обмін речовин і солі відкладаються у суглобах.
При гастриті та виразці
Цей продукт шкідливий при гастриті з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, оскільки щавлева кислота додатково подразнює слизові оболонки шлунка та кишечника.
ВАЖЛИВО! Щоб пом’якшити вплив щавлевої кислоти, додайте до зеленого борщу сметану. Також не слід використовувати старе листя рослини.
Однак тим, хто не страждає на хвороби, можна урізноманітнити своє меню смачними стравами. Зі щавлем ви можете приготувати також весняну страву: зелений борщ із сиром — свято душі та шлунка.
Поповнити весняне меню з першої зелені можна і щавлем із грибами у вигляді запіканки, яка нагодує всю родину.
Незвичайна начинка ірландського пиріга зі щавлем запам’ятається легкою пікантною кислинкою, яку принесе саме щавель.