U-News » Події » ЗСУ зірвали плани росіян на Харківщині - експерти розповіли про подальший розвиток подій
Всі новини

ЗСУ зірвали плани росіян на Харківщині - експерти розповіли про подальший розвиток подій

Наступ армії РФ у Харківській області призупинено, а поставлених цілей ворога — не досягнуто. Інститут вивчення війни раніше опублікував звіт про те, що українська армія повернула позиції в центрі Вовчанська і перейшла в контрнаступ на півночі Харківської області.

Наступ російської армії в Харківській області російські ЗМІ ще недавно називали “поворотним моментом” у всій війні проти України. Однак у реальності ситуація зовсім інша, інформує FREEДОМ.

Російський контрнаступ застопорився, а заявлених цілей не досягнуто. І експерти, і українські військові впевнені, що про вже другу з 2022-го спробу взяття Харкова і говорити не варто.

“Після 10 травня ситуація трохи стабілізувалася порівняно з першими днями відкриття нового фронту. Станом на цей момент тривають бойові дії, окупанти далі не просуваються. Той так званий умовний бліцкриг, який вони здійснили за перші день-два, зупинено”, — сказав боєць 2-го окремого загону спеціального призначення Центру спеціального призначення “Омега” Стіг в інтерв’ю Radio NV.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські військові відбили загрозу прориву російських окупантів у Харківській області, але там досі тривають бої. Через великі втрати під Вовчанськом Харківської області, в Міноборони РФ розглядають питання залучення строковиків, заявили в партизанському русі “Атеш”.

“На Липецькому і Вовчанському напрямках противник підтягує свої ресурси, підтягує резерви для підтримки колишнього наступального темпу. Тому що там фактично наші воїни щодня знищують понад 500 солдатів”, — зазначив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Зіткнувшись із завзятим опором українських Сил оборони, російське командування активно застосовує на Харківському напрямку керовані авіабомби: як по польових позиціях ЗСУ, так і по міській забудові Вовчанська.

Щодня Росія обстрілює з різних видів озброєння і сам Харків. Лише за останній тиждень російські ракети та керовані бомби вразили друкарню та гіпермаркет, внаслідок чого загинули 25 людей.

“У найгіршому випадку Росія може повторити в Харкові стратегію, яку вона використала щодо сирійського міста Алеппо у 2016 році, коли їхні військово-повітряні сили знищили джерела енерго- та водопостачання міста, а також розбомбили лікарні та школи. Людей просто витіснили. Це те, що вони хочуть практикувати навколо Харкова”, — сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко в інтерв’ю The Wall Street Journal.

Просування Росії на північному сході Харківської області переконало союзників Києва в тому, що для самооборони Україна повинна мати можливість знищувати військові об’єкти і на території країни-агресора. Дозвіл 15 країн світу на використання своєї зброї по цілях у Росії може кардинально змінити хід бойових дій.

“Це допоможе вибивати російські війська до того, як вони ще переходять кордон, перш ніж вони вступають у бій. Таким чином це полегшує роботу нашим хлопцям, Силам оборони України. Плюс скупчення військ вибивається, оскільки воно було недосяжне, адже раніше ми не могли використовувати ці системи. Також вибивається логістика і склади”, — акцентував військовий оглядач Денис Попович.

Як пише видання BBC News, не виключено, що після зняття заборони на обстріл цілей на території Бєлгородської області Росії, найближчим часом можуть з’явитися нові випадки таких ударів.

“Це без сумніву відіб’ється на діях російської армії в прикордонних районах. До 31 травня російські військові почувалися у відносній безпеці на території РФ. Тепер за новими правилами доведеться жити вже російським регіонам”, — йдеться в матеріалі BBC News.

При цьому в Україні впевнені — США повинні дозволити ЗСУ використовувати зброю більшої дальності, наприклад ATACMS з радіусом дії 300 км. Що дозволило б українській армії завдавати ударів по військових базах і аеродромах, розташованих у глибині російської території.

“Ми вдячні, і це публічна інформація, президенту Байдену за те, що вони нещодавно дозволили нам використовувати HIMARS у Харківській області проти прикордонної (російської) території. Цього достатньо? Ні, я вже наводив приклад: аеродроми, з яких Росія бомбить Україну, знаючи, що Україна не буде їх атакувати у відповідь. У нас немає систем, що дозволяють це зробити”, — заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

Раніше глава ситуаційного центру по Україні при Міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фрейдінг припустив, що Київ зможе використовувати зенітно-ракетні комплекси Patriot для збивання літаків над територією Росії.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 012
Олена Кравець розповіла про тривалу боротьбу з важкою хворобою
14 908
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
13 508
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
13 015
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 321
Три подруги побилися на весіллі за букет нареченої: відео курйозного моменту
11 701
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
10 795
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 476
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
9 761
Лікар назвав три продукти, які отруюють кишківник
8 690
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 348
5 продуктів, багатих магнієм, для зниження тиску природним шляхом
8 328
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
7 968
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Як відбілити емальовані каструлі за допомогою перекису водню
0
Як спробувати вирішити проблему, не жертвуючи нічним сном
0
Чотири помилки по відношенню до здоров’я припускається переважна кількість людей
0
Вісім способів відрізнити деменцію від природних вікових проблем
0
Лікарі попередили про шкідливі властивості популярних каш
0
Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...

Оля Полякова зізналася за скільки готова переспати з Машею Єфросиніною

Оля Полякова не приховує, що за мільйон доларів готова ...