U-News » Події » Росіяни стратили щонайменше 61 українського військовополоненого: МКС і Україна розслідують злочини
Всі новини

Росіяни стратили щонайменше 61 українського військовополоненого: МКС і Україна розслідують злочини

Росіяни стратили щонайменше 61 українського військовополоненого. Наразі Україна розслідує 27 проваджень за фактами страти. Про підозри повідомили чотирьом росіянам, винесено один судовий вирок.

За словами генпрокурора України Андрія Костіна, фактично всі українські військові зазнають тортур у російському полоні — окупанти утримують їх у нелюдських умовах, морять голодом, відмовляють у медичній допомозі, б’ють за українську мову й удаються до інших способів фізичного та морального насильства, передає FREEДOM.

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) розслідує російські злочини щодо українських військовополонених і цивільних заручників. Раніше МКС фокусувався на незаконній депортації Росією українських дітей — у березні 2023 року суд видав ордери на арешт Путіна і Львової-Бєлової в цій справі — і на обстрілах енергетичної інфраструктури країни.  Ордери на арешт у березні 2024 року видано командувачу Чорноморським флотом Росії Віктору Соколову та командувачу дальньої авіації Росії Сергію Кобилашу.

“Також ми зараз зосередилися на злочинах, скоєних щодо затриманих і заарештованих — військовополонених і цивільних, і в цьому питанні є дуже широкий спектр можливих злочинів щодо утримуваних людей. Цивільних також утримували. Саме по собі утримування цивільних у місцях несвободи — незаконне. Різні злочини — катування, насильство. Зараз ми перебуваємо в процесі визначення, на яких локаціях ми хочемо зосередитися”, — розповіла керівниця команди Міжнародного кримінального суду в Україні Бренда Голліс.

За словами Бренди Голліс, представники Міжнародного кримінального суду не можуть привезти до Гааги сотні кримінальних справ, тому вони фокусуються тільки на найбільш кричущих випадках — на відміну від України.  Як заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, понад 2 200 захисників українська прокуратура визнала потерпілими у провадженнях про перебування в російському полоні.

Понад 500 із них свідчили про застосування фізичного насильства під час допитів, зокрема катування електрострумом. Загалом від початку повномасштабного російського вторгнення зареєстровано понад 450 кримінальних проваджень про факти жорстокого поводження з військовополоненими. Крім того, Україна розслідує магістральне провадження про злочини проти українських полонених. Уже встановлено 12 підозрюваних.

“Система, створена Росією, — це система, побудована на тортурах і нелюдському поводженні на території Росії і тимчасово окупованих територіях України. Перший так званий скринінг — неофіційна розмова з військовополоненими, які зараз повертаються, показує, що до 90% наших людей страждають від різних видів катувань, нелюдської поведінки, фізичного, зокрема сексуального та ментального насильства”, — заявив Андрій Костін.

Щоб приховати, як російська сторона поводиться з українцями в полоні, Москва не допускає до військовополонених міжнародних спостерігачів, і порушує тим самим Женевські конвенції. Водночас країна-агресор маніпулює темою обмінів полоненими. Російські чиновники регулярно на словах звинувачують Україну в призупиненні обмінного процесу і нібито висуванні надуманих вимог. А самі — відхиляють пропозиції Києва. Деякі обміни — просто саботують.

“Ми готові, ми відкриті. Ми навіть пропонували в місяць Рамадан обміняти всіх мусульман, які є. Давайте віддамо — ви нам наших і своїх забирайте на Великдень. Ні, Росія це все ігнорувала”, — прокоментував речник проєкту “Хочу жити” Віталій Матвієнко.

15 червня у швейцарському Бюргенштоку стартує перший Глобальний саміт миру. Обмін полоненими у форматі “всіх на всіх” і повернення незаконно депортованих Росією українських дітей і цивільних стануть однією з трьох топтем обговорення.

“У нас є публічна позиція, що, перше, ми будемо звертатися до країн, які приїдуть на Саміт миру, щоб вони офіційно під’єдналися, долучилися до міжнародної коаліції країн щодо повернення депортованих українських дітей. Друге, це використання нових інструментаріїв. Насамперед це дипломатичний та економічний тиск на Російську Федерацію.  Наступне, це, звичайно, обмеження участі РФ у всіх міжнародних організаціях, у всіх без винятку”, — зазначив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За 27 місяців повномасштабної російської агресії Україні вдалося повернути 3 210 своїх громадян.  705 із них — незаконно депортовані до Росії або примусово переміщені на окуповану Росією територію діти.  Решта — полонені українські військовослужбовці та цивільні заручники.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
33 283
Медики назвали відмінність пияцтва від алкоголізму
19 266
Аварія в океані. Вчені вперше зняли зіткнення човна і рідкісної гігантської акули
14 459
У Держдумі РФ звинуватили «Чебурашку» у руйнуванні російських цінностей
13 340
Набридло чекати: хлопець розчистив виїзд з парковки за допомогою екскаватора
12 789
Гімнаст протестував "ліжко від занять сексом" на Олімпіаді: що з'ясувалося
10 904
Фанат тату забив майже все тіло чорнилами та приголомшив, який вигляд мав до перевтілення
10 694
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
10 183
"Ходжу в супермаркет з паспортом": 48-річна жінка стверджує, що припинила старішати
9 670
В Україні введуть обмеження для водіїв пенсійного віку: що зміниться
9 591
Конфуз: Порошенко покликав боротися з Московською церквою покійного Майкла Джексона
8 692
Позбавити прав можуть будь-кого: в Україні почали карати водіїв за чужі порушення
8 128
Серцевий напад: непомітна ознака в роті, яка попереджає, що ви в групі ризику
7 717
Як правильно обрізати листя петрушки, щоб росла до пізньої осені
0
Названо три групи продуктів, які наповнюють кишківник руйнівними токсинами
0
5 найбільших шкідників картоплі: як з ними боротися
0
Названо бюджет Олімпійських ігор-2024 у Парижі
0
Інсульт може виявлятися неочевидними ознаками
0
ЗСУ дурять росіян: як українські макети змушують ворога марнувати дорогі ракети
0
Гороскоп на 27 липня для всіх знаків зодіаку: день успішної розумової праці
0
Тіна Кароль чесно сказала, чи робила пластичні операції
0
Надія Мейхер уперше за тривалий час вийшла на зв'язок: де та чим займається зараз артистка
0
Якими автомобілями найбільше задоволені їх власники - дослідження
0
Топ-5 класних авто до 4000 доларів, які можна знайти на українському авторинку
0
Популярна в Україні марка випустила бюджетний позашляховик з величезним запасом ходу (фото)
0
Навіщо на спідометрах сучасних авто нанесені червоні позначки: про цю важливу функцію мало хто знає
0
Цей симптом на обличчі свідчить про високий тиск: що відомо

  Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск, це стан, ...

Чи можна харчуватися лише один раз на день? Вчені дали відповідь

  Сучасний ритм життя часто призводить до того, що людина ...

Як знизити кров'яний тиск за три місяці: вчені назвали п'ять важливих звичок

Велике значення для здорового серця мають фізичні ...