U-News » Здоров'я » У чому користь і шкода капусти, та чому не рекомендують їсти її качан
Всі новини

У чому користь і шкода капусти, та чому не рекомендують їсти її качан

Існує так багато різних видів та сортів капусти, що, дивлячись на деякі, навіть не можеш повірити, що вони є родичами. У цієї овочевої культури їстівне не тільки листя, як вважають багато хто.

Однак качан, яким багато хто любить похрумтіти за дитячою звичкою, краще не їсти. Також немає сенсу віддавати перевагу квашену капусту свіжій як більш вітамінній. Розповідаємо про найцікавіші факти про улюблений багатьма овоч і розвінчуємо популярні міфи.

Яка буває капуста

Цей рід рослин сімейства капустяні налічує понад 100 видів. У магазинах здебільшого продається качанна капуста, яка легше вирощується та зберігається. Також є багато видів листової капусти. Серед найпопулярніших різновидів цієї овочевої культури:

  • білокачанна капуста;
  • червонокочанна;
  • кольорова;
  • брюссельська;
  • савойська;
  • китайська;
  • пекінська;
  • броколі;
  • романеско;
  • кольрабі.

Поширені міфи про капусту: що правда, а що ні

Капуста – це коренеплід

Строго кажучи, капуста – це овочева культура, яку можуть вирощувати як квітка (декоративні види капусти). Капуста кольрабі, яку багато хто вважає коренеплодом, не є. У їжу вживається кругле і товсте стебло, яке потовщується в надземній частині і набуває бульбоподібної форми.

Їдять тільки листя капусти

Також їстівні стебла з качанами (правда останні їсти не рекомендується). Крім того, у ряду видів капусти те, що деякі вважають качанами, – суцвіття. Так, наприклад, у броколі, романеско чи цвітної капусти в їжу йдуть саме вони.

У капусті більше вітаміну С, ніж у фруктах

Деякі види капусти дійсно перевершують багато фруктів за вмістом аскорбінової кислоти. Серед рекордсменів – броколі (136 мг на 100 г), брюссельська капуста (120 мг на 100 г) та цвітна (70 мг на 100 г), зазначає лікар-дієтолог Людмила Денисенко. А ось у сирій білокачанній капусті, яка якийсь час зберігалася, в середньому вітаміну С зазвичай не так вже й багато – 36 мг на 100 г. У ранніх сортах і щойно зібраній капусті його може бути значно більше.

У квашеній капусті та її соку вітаміну С у кілька разів більше, ніж у свіжій

Це міф, неодноразово спростований вченими. Так, дослідники визначали вміст вітаміну С у 23 сортах капусти до та після квашення. Зміст вітаміну С у свіжій капусті коливався від 12 до 112,5 мг на 100 г. У квашеній капусті рівень аскорбінової кислоти був від 5,8 до 52 мг на 100 г, а її соку – від 2,1 до 48,8 мг на 100 р. Як зазначають дослідники, відсоток вмісту вітаміну С у квашеній капусті та її соку коливається від 61,9% до 100%. Тобто більше цієї речовини при квашенні в капусті не стає.

Червона капуста корисніша за білокачанну

В якійсь мірі так. У капусті більше різних речовин, за біохімічним складом вона перевершує білокачанну. Зокрема, в ній багато антоціанів – рослинних пігментів, що надають їй характерного відтінку і мають масу корисних властивостей.

Капустяний качан краще не вживати в їжу

Якщо капуста не була вирощена на власному городі, дійсно, качан краще не їсти, а також зняти з качана верхнє листя. Вони накопичується найбільше нітратів.

Чим шкідлива капуста та кому краще виключити її з раціону

Груба клітковина (особливо із сирої капусти) дратує слизову оболонку ШКТ. Крім того, велика кількість клітковини і полісахариди, що містяться в капусті, можуть спровокувати метеоризм, дискомфорт у шлунку і кишечнику. Є й інші “протипоказання”. Так, білокачанна і червона капуста виключаються з раціону при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки у стадії загострення та нестійкої ремісії, гострому гастриті, гастроезофагеальній рефлюксній хворобі, хронічному гастриті з нормальною та високою кислотністю у стадії нерезкого. Всі види капусти лікарі радять виключити з раціону при подагрі та сечокам’яної хвороби з камінням-уратами.

Квашена капуста має більший ряд протипоказань до вживання.

  • Якщо до неї додаються цукор, яблука та інші добавки, її глікемічний індекс може сильно підвищитися.
  • Квашена капуста збуджує апетит, тому сидячим на дієті вона не рекомендується.
  • Сіль, що використовується для заквашування, часто сприяє затримці рідини в організмі. Надлишок солі в раціоні може призводити до підвищення артеріального тиску.
  • У поєднанні з клітковиною речовини, що утворилися в процесі заквашування капусти, можуть спричинити сильне газоутворення.
  • Через високий вміст органічних кислот і солі квашену капусту, а також сік з неї не радять вживати при підвищеній кислотності шлункового соку, загостренні гастриту та виразковій хворобі шлунка, гіпертонії, панкреатиті, жовчнокам’яній хворобі, набряках серцевого походження, нирковій недостатності та інших захворюваннях. , які вимагають дієти без солі.

Капуста може містити нітрати, особливо їх багато у літніх сортах. При вимочуванні, тепловій обробці, квашенні їх вміст зменшується. Також нітратів стає менше у процесі зберігання качанів. Але при порушенні умов тривалого зберігання йде накопичення більш небезпечних для здоров’я нітритів та нітрозамінів.

На капусту в окремих випадках буває харчова і контактна алергія. Квашена капуста містить велику кількість гістаміну, що може призвести до небажаних реакцій організму, попереджають фахівці Лондонського центру алергії та імунології. Також вони рекомендують виключити капусту (включаючи броколі та цвітну) жінкам, які годують груддю, через ризик розвитку кольок у дітей.

Чим корисна капуста

Всі види капусти містять багато клітковини, що покращує роботу ШКТ. Дослідження показують, що продукти, багаті на клітковину, також сприяють зниженню ризику серцево-судинних захворювань.

При цьому свіжа капуста має низький глікемічний індекс та невелику калорійність – 20–40 ккал на 100 г (залежно від виду), що робить її відповідним продуктом для тих, хто сидить на дієті.

Також, згідно з низкою досліджень, вживання капусти за рахунок біоактивних речовин, що містяться в ній, може знижувати ризик захворювання деякими видами раку. Зокрема, вчені відзначали зв’язок між вживанням капусти та зниженням розвитку раку молочної залози надалі. В іншому дослідженні наголошується, що в капусті присутні речовини, що сприяють профілактиці низки видів раку, зокрема індол-3-карбінол. Аналіз досліджень показує, що ця речовина може мати антиестрогенну активність, регулювати запалення і клітинний імунітет.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 424
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
17 886
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 112
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 079
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
13 894
Чому навіть хороші й надійні чоловіки зраджують: психолог назвав 8 причин
12 588
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 036
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 780
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 036
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 625
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 199
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 610
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 152
30 днів на все про все: як ТЦК обмежує водійські права «ухилянтів»
0
4 типи напоїв, яких слід уникати, можуть викликати «затвердіння» артерій
0
Країни НАТО посилюють оборону, захищаючись від гібридних атак Росії
0
Душа вечірок: названо знаки зодіаку, з якими ніколи не буде нудно
0
Російські окупанти утримують своїх штрафників у клітках та на деревах
0
Борис Джонсон: Україні потрібно надати масштабний пакет допомоги на суму $500 мільярдів або навіть $1 трильйон
0
Колишня наречена Кличка розповіла, чому їхня донька не хоче ходити до школи в Європі
0
Таня Пренткович топлес та на підборах влаштувала відверту зйомку
0
Леді Гага відверто розповіла, як ставиться до чуток про те, що вона чоловік
0
Оксана Білозір розсекретила свої щомісячні доходи
0
Даша Астаф’єва наробила ніжних фото у гортензіях та розповіла, про що мовчить жінка
0
Що має зробити кожна родина перед похолоданням: енергетики опублікували інструкцію
0
Новий цікавий спосіб навчитися насолоджуватися життям від жителів Данії
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...