Хліб - неодмінний атрибут будь-якої повноцінної трапези. І щоб не потрапити в незручне становище в суспільстві, потрібно знати, як їсти хліб згідн з етикетом. На Youtube-каналі Gentleman's Gazette детально розповіли, як правильно їсти хліб за столом.
Якщо хліб подається до вечері, то, найімовірніше, він лежатиме в кошику або загальній тарілці. Якщо вона стоїть навпроти вас, візьміть її в руки і передавайте по колу зліва направо.
Хліб із кошика беруть руками і кладуть або на свою основну тарілку, або на пиріжкову. Далі - страву ставлять на місце або передають сусідові.
Пиріжкова тарілка завжди стоїть ліворуч, на ній має лежати ніж для масла. Ніколи не ріжте цим ножем хліб, він існує для того, щоб намазувати ним масло.
Найчастіше масло подають із хлібом. Покладіть трохи масла на свою тарілку за допомогою чистого ножа.
Ніколи не користуйтеся ножем або столовим приладом, яким ви вже користувалися.
Залежно від країни, в якій ви перебуваєте, вживання хліба також може відрізнятися. Наприклад, у США більшість людей намазують маслом увесь хліб, потім беруть його руками, відкушують шматочок і кладуть хліб назад.
А от у Німеччині це було б неввічливо. У цій країні хлібний етикет відрізняється. Там потрібно взяти шматок хліба, відламати його рукою, покласти на хліб маленький шматочок масла зі своєї тарілки та з'їсти. І так чинять з усім шматком - їдять його по шматочках.
Ніколи не намазуйте хліб маслом, розташувавши шматочок у себе на долоні. Це негігієнічно. Притримуйте хліб на тарілці, якщо це необхідно.
Коли під час трапези ви берете шматочок хліба в руки, то ніж із виделкою необхідно покласти на тарілку.
Якщо хліб подали до столу не нарізаним, не варто просити господиню зробити це. Нарізайте самі, але не чіпайте його руками. Господині варто передбачити, щоб у хлібному кошику був кухонний рушник, який допоможе гостю притримувати буханець.
Хлібний етикет - що робити не можна
Не можна тримати шматочок хліба в одній руці, а напій - в іншій.
Якщо в хлібному кошику залишився останній шматочок, взяти його можна лише після того, як ви запропонували його іншим.
За столом не прийнято витирати хлібом соус, що залишився, з дна тарілки.