Якщо ви придбали смачну диню і вирішили зібрати з неї насіння, щоб посадити на своєму городі, то зверніть увагу, що не все так просто. Лише дотримання правил зберігання дасть високі шанси, що дині зійдуть і порадують солодким врожаєм, а не рясним бадиллям.
Насіння, що продається в професійних магазинах після збору проходить калібрування, сушіння і зберігається до покупки в спеціальних холодильних камерах. У домашніх умовах ці етапи забезпечити складно.
Насіння дині збирають саме зі стиглих плодів, ретельно промивають від м’якоті та розкладають тонким шаром у теплому провітрюваному приміщенні, де температура повітря не вище +35°С.
Після сушіння його фасують в паперові пакети або тканинні мішечки. Оптимальна вологість повітря в приміщенні, де зберігається насіння дині, не повинна перевищувати 50-60%, а температура повітря – +14…+16°С. Підвищені вологість і температура можуть згубно позначитися на якості насіння, оскільки часто запріває в таких умовах.
Перед посівом насіння, заготовленого власноруч, потрібно провести перевірку на якість, щоб розуміти, скільки слід висіяти для отримання бажаного врожаю.