Підживлення набирає популярності у дачників-ентузіастів, які не завжди отримують максимальну вигоду з натурального добрива. Яєчна шкаралупа підходить не всім рослинам, тому вносити її скрізь немає сенсу.
До культур, які позитивно реагують на підживлення з яєчної шкаралупи, входять:
- капуста;
- томати;
- перець;
- баклажани;
- буряк;
- цибуля;
- морква;
- ріпа;
- смородина.
Перед використанням шкаралупу подрібнюють за допомогою кавомолки або іншим зручним способом. Висипають у ємність, заливають теплою водою та закривають кришкою.
Суміш ставлять у темне місце на 2 тижні. Ознакою готовності добрива буде каламутний колір та неприємний запах. Розчин розбавляють водою в пропорції 1:3 і поливають рослини.
Є рецепт складніший, але ефективніший. Беруть ємність на 100 л, засипають на 1/3 рубленою зеленню без насіння, додають 1 кг гумату натрію та 600 г порошку з яєчної шкаралупи. Заливають водою і залишають настоюватися на 2 тижні, регулярно помішуючи.
Готовий розчин розбавляють водою у пропорціях 1:10. Використовують під час поливу як підживлення.