Спеції – важлива складова нашого раціону. Але їх слід вживати обережно, особливо якщо маєте хронічні захворювання або приймаєте ліки.
Кожна господиня може похвалитися цілою колекцією спецій – на всі випадки життя. Ми так до них звикли, що без приправ їжа здається пісною і не дуже смачною. Відмовляти собі в такому задоволенні немає сенсу, оскільки крім смакового задоволення спеції наділені безліччю корисних для здоров’я властивостей.
Втім, отримати від них можна не тільки користь. Деякі з них можуть мати несподівані та небезпечні наслідки. Наприклад, збільшувати ризик кровотечі.
Кардіолог Ауреліо Рохас зазначає: хоча ці спеції безпечні в помірних кількостях, надмірне споживання може змінити баланс згортання крові.
Чорний перець. Корисний, перш за все, за рахунок піперину – сполуки з антиоксидантними та протизапальними властивостями. Крім того, містить капсаїцин, який сприяє зниженню рівня поганого холестерину в крові, артеріального тиску, покращує кровообіг, розріджує кров і запобігає утворенням тромбів. Останнє дуже корисно для людей із серцево-судинними захворюваннями. Але не для тих, у кого погане згортання крові. Вживання надто гострих страв може для них закінчитися кровотечею.
Імбир. Цей корінь впливає на кровоносну систему так само, як і перець. Це означає, що надмірне вживання імбиру може бути небезпечним для людей з проблемами кровотечі.
Куркума. Відома своїми потужними протизапальними та антиоксидантними властивостями. Також вона є досить ефективним природним антикоагулянтом (речовина, що перешкоджає зсіданню крові або сповільнює його). Одна її слід обережно вживати людям з порушеннями згортання крові і тим, хто приймає ліки для запобігання цій проблемі – вона може збільшити ризик кровотечі.