Одна і та ж речовина в різних умовах може бути і отрутою, і ліками. Продукти, які заслужено рекомендуються для здорового харчування, при деяких хворобах можуть виявитися неприємними і навіть небезпечними.
Експерти видання Eat This, Not That! склали список страв, яких краще уникати при проблемах з шлунково-кишковим трактом. У їх число увійшла кольорова капуста. Цей овоч містить неперетравлюваний вуглевод рафінозу, пояснює доктор Лорен Харріс-Пінкус. Зазвичай ця речовина корисно для травлення, але при симптомі роздратованого кишечника кольорова капуста тільки посилить неприємні відчуття.
Квасоля багата клітковиною, що зазвичай є перевагою, але якщо ваш травний тракт засмучений, то лікарі радять переключитися на легкозасвоювані продукти.
Хрестоцвіті овочі, такі як броколі або брюссельська капуста, є відмінним дієтичним продуктом, якщо у вас немає проблем травлення, рекомендує лікар.
Апельсиновий сік і деякі інші кислі продукти можуть бути хорошим джерелом вітаміну C, що зміцнює імунітет, лікарі радять відмовитися від них при захворюваннях шлунка. Підвищена кислотність тільки посилює проблеми з травленням.