Вчені провели дослідження, щоб скласти список корисних страв. Виявилося, що при гіпертонії варто частіше є слабосолоні нежирні сорти сиру.
Як повідомляє Хроніка.інфо, англійські дієтологи розповіли, чим саме корисні молочні продукти. Мова йде не тільки про сир, а й про йогурті або звичайному молоці. Але важливо врахувати, що фахівці говорять саме про знежиреної продукції. Саме вона забезпечує достатнє надходження в організм кальцію. У поєднанні з калієм цей елемент здатний зменшити показники артеріального тиску.
Крім того, білок молока відіграє роль антиоксиданту. Компонент допомагає поліпшити циркуляцію крові, щоб зменшити прояви гіпертонії. Але не можна безконтрольно є сир, кажуть вчені. Оскільки деякі його сорти протипоказані людям з високим тиском.
Наприклад, чеддер вживати не рекомендують. Справа в тому, що цей сорт містить велику кількість солі, тому може нашкодити. Приправа затримує рідину в організмі, що провокує надмірне тиск на кровоносні судини. Збільшується також навантаження на внутрішні органи, тому солоні сорти сиру їсти не варто.
Найкориснішою для гіпертоніків визнали моцарелу. У ній незначна кількість солі і жирів, тому продукт не матиме негативного впливу. Також потрібно звернути увагу на білі сорти — фету, козячий сир. Але важливо врахувати, що будь-яку продукцію потрібно їсти помірно. Сир дуже калорійний, навіть якщо в ньому трохи жирів. Тому вживати його потрібно невеликими порціями.
Дієтологи дали й інші рекомендації для тих, хто страждає від підвищеного тиску. Необхідно в цілому відкоригувати раціон, щоб виключити з нього жирні і важкі страви. Вони змушують серце працювати на знос, що погано позначається на самопочутті.
При гіпертонії важливо висипатися. Якщо тривалість сну менше 6 годин, це збільшує ризик ішемії, інсульту і інших проблем серцево-судинної сфери. Не останню роль відіграють прогулянки на свіжому повітрі, помірні навантаження і відсутність шкідливих звичок.
При підвищеному тиску сир не тільки не зашкодить, але і принесе користь. Але потрібно вибирати правильні сорти, з невеликим відсотком жирності і солі. До того ж, важливо знати міру і не переїдати.