Якщо ви любитель смаженої їжі, то варто хоча б вибирати якісне масло для цих цілей, так як помилки в харчуванні можуть призвести до серйозних наслідків.
Багато людей використовують лише соняшникову олію, як в салат, так і для смаження. Насправді, соняшникова олія у великих кількостях не дуже корисна для нашого організму ні в сирому вигляді, ні в якості масла для смаження.
Які ж масла найбільш підходящі саме для смаження? Найкращими варіантами масел для смаження є олія кокосова, масло вершкове та олія гхі.
Вся справа в їх температурі плавлення. У кокосового, вершкового і олії гхі - високі температури плавлення. Ненасичені жирні кислоти в них під дією температур не розпадаються на коротколанцюгові жири і не стають трансжирами, які так шкідливі для організму.
У простої соняшникової олії або у оливкової температура плавлення нижча. Від цього починається руйнування корисних жирів. З довгих ланцюжків ненасичених жирних кислот під дією високих температур утворюються окислені жирні кислоти, які вже нічим не корисні, а навпаки шкідливі - так звані трансжири.
Вони зашлаковують організм, є кінцевими продуктами гликації (КПГ), надлишок якої веде до передчасного старіння, підвищення холестерину низької щільності, утворення холестеринових бляшок і осідання в судинах.
Звичайно, найкращий варіант готування - без масла, тушковане або припущенное на воді блюдо. А олія (наприклад оливкову або вершкову) додавати вже до готового блюда при необхідності.