Рис – це культура, яку широко вживають практично у всьому світі. Однак, багато хто здивується, дізнавшись, що у своєму природному вигляді рис зовсім не білий.
Він стає таким після процесів очищення та шліфування. Коричневий рис містить висівки, багатий на мінерали зовнішній шар, який зазвичай видаляють при обробці. Тобто білий рис відрізняється від коричневого меншою поживною цінністю, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.
Ось 5 переваг коричневого рису, які змусять вас віддати перевагу саме йому:
Зниження ризику діабету.
Коричневий рис має високий вміст харчових волокон та інших важливих поживних речовин. Він має нижчий глікемічний індекс, ніж білий рис. Чим вищий глікемічний індекс, тим швидше продукт підвищує рівень глюкози в крові. Постійно високий рівень глюкози в крові призводить до розвитку діабету. Отже, коричневий рис зменшує такі ризики.
Зниження рівня холестерину.
Коричневий рис містить необхідні амінокислоти, такі як гамма-аміномасляна кислота (ГАМК), яка запобігає підвищенню рівня холестерину в крові. Рівень ЛПНЩ або “поганого” холестерину знижувався у тих людей, хто вживав коричневий рис.
Запобігання набору ваги.
Завдяки високому вмісту клітковини, коричневий рис перетравлюється довше. Це дозволяє нам довше залишатись ситими і запобігає набору зайвої ваги через вживання жирної або солодкої їжі. Збільшення ваги – це один з факторів ризику розвитку діабету 2 типу. Хворі на діабет також частіше страждають на серцеві захворювання.
Захист серця.
Дослідження виявили докази того, що коричневий рис може допомогти поліпшити здоров’я серця та судин. Він багатий на вітамінами групи В, зокрема В1 (тіамін), та на магній. Дефіцит цих двох речовин пов’язаний із серцевою недостатністю та інфарктами.
Зниження ризику раку.
Коричневий рис містить природну сполуку під назвою інозитол гексафосфат або IP6. Він використовується для лікування раку молочної залози, печінки, товстої кишки та крові. Дослідження показали, що більше споживання харчових волокон забезпечує захист від раку молочної залози та прямої кишки. Поліфеноли, присутні в коричневому рисі, мають антиоксидантні властивості, які запобігають окислювальному пошкодженню клітин.