U-News » Здоров'я » Дієтолог радить, як визначити, наскільки вам загрожує діабет
Всі новини

Дієтолог радить, як визначити, наскільки вам загрожує діабет

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська нагадує, що цукровий діабет — це важка хвороба, яка набула характеру епідемії.

Є два типи діабету.

  1. Діабет 1 типу (5 % випадків) розвивається за іншим механізмом: імунна система атакує клітини підшлункової залози, в яких утворюється інсулін, і буквально нищить їх. Такий діабет лікують ін’єкціями інсуліну.
  2. Діабет 2 типу (95 % випадків) — це «наслідок нездорового високалорійного, жирно-солодкого харчування і малорухливого способу життя», який перестав бути «діабетом літніх людей», тепер на нього хворіють і діти.

«У світі щодня експоненціально зростає кількість діабетиків другого типу, і можна сміливо говорити про епідемію цукрового діабету. «Хвороботворним збудником» у цій епідемії виступає сучасна їжа з високим вмістом насичених жирів, простих вуглеводів та калорій. Переносять цей «збудник» не гризуни та блохи, а реклама та заохочувальний спосіб нездорового способу життя», — говорить Оксана Скиталінська.

Лікар наводить статистику: кожні 7 секунд у світі діагностують два нові випадки цукрового діабету 2 типу, кожна третя людина живе в стані переддіабету, «тобто, фактично, в кожній сім’ї може бути потенційний пацієнт із діабетом 2 типу».

Дієтолог пропонує порівняти: у 1800 р. кількість споживання цукру на рік на людину у Франції складала 600 г, у 1930 р. — 30 кг, в 1999 р. — більше 40 кг, в Англії — 49 кг, в Німеччині — 52 кг, в США — 63 кг.

«Скільки їдять зараз — страшно уявити, бо інтернет, карантин тощо», — говорить Оксана Скиталінська.

Вона також нагадує, що, окрім цукру, в сучасне «солодке» життя увірвалися глюкозо-фруктозні сиропи, нездорові жири, які ще більше збільшують цифри хворих на діабет 2 типу. В Україні офіційно зереєстровано 1,5 млн людей із цим діагнозом, «хоча цифра набагато більша, бо діабет розвивається та перебігає безсимптомно». Окрім того, діабет не розвивається моментально, йому передують роки метаболічних порушень (у середньому від 6 до 12), які називаються переддіабетом.

Дієтолог розповідає, що вказує на перебування у зоні високого ризику.

Надмірна маса тіла, тобто індекс маси тіла (ІМТ) перевищує норму. Він може бути високим у людей, які займаються силовими видами спорту та «качків», тому особливу увагу потрібно звертати на окружність талії. 80 см у жінок та 94 см у чоловіків є сигналом підвищеного ризику, а 94 см у жінок та 102 см у чоловіків — це сигнал, що вже «все погано» і потрібно негайно нормалізувати вагу.

Весь час хочеться їсти, особливо солодощів. Клітини потребують глюкози, але не можуть її отримати, хоч її і багато у крові.

Постійне відчуття спраги. Організм хоче позбутися надлишку глюкози, яка руйнує судини й може призводити до виникнення інсультів, інфарктів, гангрен, і тому виділяє її з сечею. Підвищена спрага виникає тому, що організм хоче відновити недостатність рідини.

Постійне відчуття втоми.

Суха шкіра. Через порушення обміну рідин кров із клітин переходить у судини, щоб розрідити густу кров і захистити судини від руйнування.

Погано загоюються ранки та ушкодження. Солодке середовище сприяє розмноженню бактерій та грибків.

Однак для того, щоб виключити переддіабет, дієтолог радить не задовольнятися непрямим ознаками, а вдатися до вимірювання рівня цукру в крові натще, а також тесту на толерантність до глюкози та рівня глікозильованого гемоглобіну HbA1C.

Переддіабет має проміжні показники рівнів цукру в крові, які перевищують норму, але не є достатньо високими для встановлення діагнозу діабету, пояснює лікар. Показник нормального рівня цукру в крові натще становить 3,3-5,5 ммоль/лл. Після їди цей показник може досягати 5,6-6,6 ммоль/л, але якщо такий рівень цукру в крові визначається натщесерце, то це свідчить про порушення толерантності до глюкози і розвитку переддіабету.

«Нажити діабет 2 типу можуть, звісно, ті, у кого він є спадковим, але таких набагато менше, ніж тих, хто наїдає і напиває і не залучає при цьому свої м’язи, має 45+ років, подагру, високий тиск крові, атеросклероз, хвороби печінки, приймав глюкокортикоїди та антидепресанти», — говорить дієтолог.

Вона пояснює, чому прості вуглеводи та надмір насичених жирів — одна з причин цукрового діабету 2 типу.

«Коли ми їмо солодощі, вироби із білого борошна «вищого ґатунку», п’ємо солодкі напої, солодкі фруктові соки (навіть фреш), їмо жменями солодкі сухофрукти, то, потрапляючи у систему травлення, вони розпадаються до глюкози. Глюкоза є джерелом енергії для клітин. Але просто так потрапити в клітини вона не може — їй потрібен «ключик». Цим «ключиком» і є гормон інсулін. Без інсуліну глюкоза накопичується в крові (той випадок, коли «високий цукор») і, якщо це тривалий час продовжується, з часом пошкоджує судини та нерви по всьому тілу, спричинюючи нейропатію, яка виявляється відчуттям мурашок, онімінням та терпненням кінцівок. Здавалось би, парадокс: є глюкоза і є інсулін, але потрапити в клітини глюкоза не може — «замок» зламаний», — пояснює Оксана Скиталінська.

Вона розповідає, що ж його ламає. Накопичений у клітинах м’язів та печінки жир перешкоджає дії інсуліну. Накопичуватися він може в результаті постійного депонування або постійного надмірного поступлення з їжею. Тобто насичений жир, точніше, інтраміоцелюлярні ліпіди, «забивають замки» в м’язових клітинах і інсуліновий «ключик» не підходить, пояснює дієтолог.

Однак лікар наголошує, що, на щастя, переддіабету можна уникнути, з переддіабету — повернутися до здорового життя, діабет 2 типу майже завжди можна попередити, лікувати або майже перемогти завдяки правильному харчуванню та зміною способу життя.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Ідеальна помста: жінку, яка зруйнувала чужу сім’ю, висміяли на великому банері
27 041
Жінку через зовнішність не впустили до літака: який вигляд вона має
26 237
Дівчина знайшла кумедний спосіб повідомити стать майбутньої дитини
25 124
Секс-скандал у РФ: депутата, який привів повію у думу, вимагають відправити на фронт
16 862
Лікар назвав три кричущі ознаки раку, які чоловіки часто ігнорують
16 105
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
15 904
Популярний продукт назвали причиною високого цукру в крові
12 170
Після чуток про звільнення: фото усміхненого Буданова в Харкові завірусилося в мережі
11 459
Чоловік показав бургер 1995 року, який непідвладний часу: як він виглядає
11 022
Лікар назвав чотири ознаки на шкірі, які свідчать, що ви вживаєте надто багато алкоголю
9 972
"Груди забула покласти" - Тіна Кароль насмішила мережу концертним образом
8 496
Квадробери заполонили Україну: хто ці люди в масках тварин і з хвостами
8 217
Волинянин знайшов гриб-гігант вагою понад 1 кг
7 861
Українська співачка Тіна Кароль показала, чим харчується в обідню перерву
0
Названо речовину, яка захистить від хвороб серця
0
Думала, що пише рок-зірці: пенсіонерка віддала незнайомцю 140 тисяч фунтів стерлінгів
0
Виробник танків Leopard оголосив про відкриття філії в Україні
0
ЗСУ залишили Вугледар через загрозу оточення: ворог активізував резерви
0
Святе місце не тільки для юдеїв, але і для мусульман: кадри атаки на старе місто Єрусалима
0
Шість ознак того, що ви витрачаєте час не на тих людей
0
"Опудало": так звана "королева ДНР" показалася без фільтрів і нарощеного волосся
0
Світлана Білоножко розкритикувала Винника з його колишнім продюсером
0
Чоловіки повинні сильніше цінувати жінок зі складним характером, і ось чому
0
Ефективна боротьба з пліснявою в ванній кімнаті: доступний засіб знищить грибок
0
Металева раковина просто засяє: як відмити її залишками кави
0
Жінка-кішка: спокуслива Ана Чері одягла шкіряний комбінезон з безліччю вирізів
0
Чому павуки обирають ваш дім? 5 способів, що допоможуть їх позбутися

Павуки в домі можуть стати справжньою проблемою, якщо їх ...

6 типів сексуальності. Як відрізнити демісексуала від сапіосексуала або пансексуала і що це означає

Сексолог і ведуча реаліті Екси на Новому каналі Наталія ...

Як зберігати яйця – тупим кінцем вгору чи вниз

Найчастіше люди кладуть яйця у відсік холодильника так, як ...