Одним з найважливіших аспектів діабету другого типу є контроль рівня цукру в крові. Вирішальну роль грають продукти та напої у щоденному раціоні. Відомо, деякі з них можуть підвищувати рівень глюкози в організмі, а інші, навпаки, його знижують.
Наприклад, запобігти стрибкам цукру в крові і навіть знизити ризик розвитку діабету здатна слива
Одна з причин, через яку фрукт благотворно впливає на рівень глюкози – це низький глікемічний індекс (ГІ). Він вважається показником впливу вуглеводів у продуктах харчування на зміни рівня цукру в крові.
Оскільки різні вуглеводи перетравлюються та засвоюються з різною швидкістю, продукти з низьким ГІ зазвичай довше розщеплюються на цукор. За словами вчених, сливи допомагають підвищити рівень гормону, відомого як адіпонектин. Він бере участь у регуляції показників глюкози, йдеться у дослідженні, опублікованому у World Journal of Diabetes.
Сливи також містять велику кількість хлорогенової кислоти. За даними дослідників, ця сполука допомагає збалансувати цукор у крові та знизити апетит. Крім цього, такі фрукти, як сливи та чорнослив, пов’язані з нижчим ризиком розвитку діабету другого типу.
Діабет другого типу є метаболічним захворюванням, яке характеризується хронічною гіперглікемією. Хвороба розвивається внаслідок порушення взаємодії інсуліну з клітинами тканин, через що рівень глюкози у крові може досягати небезпечних значень.