Ендокринолог та дієтолог Оксана Панова пояснила, чим мають харчуватися чоловіки віком від 50 років та старші.
За її словами, звичний раціон необхідно кардинально змінити, інакше значно підвищиться ризик проблем зі здоров'ям.
Як заявила медик, перше, на що слід звернути увагу – калорійність їжі. У середньому споживана енергетична цінність має бути знижена на 20–25%.
Якщо до 50 років за відсутності регулярних фізичних навантажень чоловік може безбоязно вживати 2400-2300 ккал, то в більш зрілі роки їх кількість необхідно зменшити до 1800-2000 ккал.
Інакше заспокійливий метаболізм просто не впорається з обсягом споживаних калорій, що гарантовано призведе до появи лишніх кілограмів і загострення проблем зі здоров'ям, — зазначила Панова.
Попри це, вона впевнена, що на дієту сідати в такому віці в жодному разі не можна - це викличе додатковий стрес для організму. Потрібно лише збалансувати харчування.
Продукти, від яких слід відмовитися або звести їх споживання до мінімуму - цукор, сіль та смажену їжу.
Перевищення норми цукру здатне призвести до діабету іншого типу та концентрації жиру в ділянці талії. Сіль знижує тонус судин, внаслідок чого може розвинутись гіпертонічна хвороба.
Смажені продукти можуть спричинити проблеми з судинами — наприклад, атеросклероз.
На думку Панової, необхідно додати у звичний раціон продукти, що містять білки, клітковину та кальцій.
Вони необхідні для підтримки нормального травлення і міцності кісток.
Особливо важливо для чоловіка вживати продукти з каротиноїдами, такі як морква, гарбуз, помідор та персики.
Вони зможуть підтримати тонус передміхурової залози.
Чим старшим стає чоловік, тим менше статевих гормонів виробляє його організм. Це призводить до зниження потенції, що ставить під удар передміхурову залозу та загрожує розвитком злоякісних пухлин, – пояснила дієтолог.