Концентрація токсичних речовин у тихоокеанських лососях ще десять років тому перевищувала норми стандартів Канади, Китаю, ЄС та ВООЗ.
Без наслідків для здоров'я людина могла з'їдати не більше 2,9 кілограма такої риби.
До 2018 року вміст небезпечних речовин у лососевих значно знизився.
Такі дані отримали співробітники Інституту Світового океану Далекосхідного федерального університету під час багаторічного вивчення рибних продуктів. Результатами дослідження вони нещодавно поділилися зі світовою науковою спільнотою.
Як зазначають фахівці, головна небезпека для здоров'я людини все ж таки зберігається.
Через надмірне вживання лососевих можуть розвинутися онкологічні захворювання.
Однак перевищити норму тепер значно складніше, ніж раніше.
"Безпечне споживання збільшилося до 153 кілограмів на рік на людину.
Експерти пов'язують таку позитивну динаміку із забороною на використання стійких органічних забруднювачів на світовому виробництві"
На думку вчених, знизити ризик несприятливих наслідків допоможе оновлення та розширення нормативної документації безпеки рибної продукції. Вони планують продовжувати моніторинг та у своїй роботі орієнтуються на міжнародні стандарти.
Надалі фахівці мають намір перевірити інші види риб.