Практично будь-яка ягода є суперфудом. І справа не так у вітамінах, як у інших нутрієнтах - насамперед в антиоксидантах.
У жменьці їх зосереджено так багато, що це справжні кулі здоров'я.
«Ідеально є ягоди щодня цілий рік, це чудове щеплення здоров'я, — упевнений доктор Спахов. — Денна доза — приблизно півсклянки (60–70 г), на рік потрібно 22–25 кг на особу. Це цілком реально. За сезон добре підійдуть заморожені ягоди, вони зберігають практично всі корисні речовини. Можна їх купувати, краще робити самим. Не вибирайте якісь одні ягоди, їжте різні. Вони всі добрі. Можна їх змішувати і є асорті, а можна чергувати сьогодні одні, завтра інші. Корисніше завжди темніші сорти ягід. Тобто чорна буде краще за червону, а червона краще за білу. Терпкі та кислі корисніші за солодкі, тому вишня краща за черешні. Але повторюся: принципово всі вони є корисними».
ЯК ЗАМОРОЗИТИ ЯГОДИ
Потрібна морозильна камера або холодильник з морозильником, що підтримують температуру мінус 18 ° C (це вказують в інструкції). Заморожувати зручніше у пластикових контейнерах або пакетах із застібкою на кшталт блискавки. Пригодяться і звичайні пакети, а також баночки та контейнери від продуктів. Краще вибирати їх невеликий об'єм, щоб одна упаковка припадала на один день. Для сім'ї із 3 осіб підійде тара на 250–300 мл. Заморожені ягоди можна додавати в щось гаряче - чай, кашу і т. д. Розморожені можна їсти як завгодно, вони чудово доповнюють йогурти та іншу кисломолочну продукцію.