U-News » Здоров'я » Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак
Всі новини

Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак

Спеції мають приємний запах та смак, а при правильному використанні можуть посилити й краще розкрити смакові якості деяких продуктів. Варто враховувати все одразу: смак приправ, запах і те, як вони реагують на різних температурний режим. 

Як навчитися використовувати тонкощі кулінарії, щоб підкреслити природній смак страви, а не замаскувати його?

Куштуйте страву перед додаванням спецій

Якщо не хочете зіпсувати смак страви, скуштуйте її перед додаванням спецій. Це допоможе оцінити, який саме смак хотілося б посилити.

Базові правила, які варто запам'ятати:

Щоб дістати приправи з упаковки, використовуйте суху ложку. Адже волога, яка потрапить до спеції, може скоротити термін її придатності.

Якщо ви плануєте покращити страву за допомогою орегано, тим'яну чи базиліку, то попередньо подрібніть їх у ступці для спецій, щоб добре проявився запах. Їх рекомендується додавати на початку приготування.

Трави, мелені й подрібнені спеції потрібно закидати винятково в кінці приготування, щоби смаки різних інгредієнтів не змішалися.

Лаврове листя й подібні приправи "віддають" свій запах повільно, тож їх засипайте на початку приготування тих страв, що довго готуються. Наприклад, до перших страв чи запечених у духовій шафі.

До салатів, фруктів і компотів спеції варто додавати за декілька годин перед подачею, щоб дати запахам розкритися.

Обирайте в магазині не відразу мелений перець, а в скляних млинках. Таким чином спеція буде завжди свіжою та ароматною.

Не використовуйте старі спеції. Якщо аромат слабкий, тоді вони вже непридатні для приготування.
 
Скільки додавати

Тут чітких правил немає. Краще починати з експериментів, використовуючи перевірені рецепти чи рецепти із надійного джерела. Згодом можна буде змінити кількість тих чи інших приправ, орієнтуючись на власні смакові вподобання. Загалом до 500 г м'яса або 2 чашки супу бажано додавати не більше ¼ ч.л. приправ. Також враховуйте, що в процесі приготування смак червоного перцю стає більш інтенсивним: насипайте його менше, ніж вважаєте за потрібне.

Дослідіть відтінки запахів спецій

Це допоможе розібратися, як їх краще поєднувати між собою. Ось деякі з них:

  • імбир, галгант, куркума, перець, каперси, кардамон, гвоздика, васабі та гірчиця мають пряний запах;
  • ваніль, аніс, базилік, бадьян, пелюстки троянд – солодкуватий;
  • бедринець – солодкувато-пряний;
  • лавровий лист – слабоароматний, смак в'яжучий, пряний;
  • розмарин має сильний камфорний аромат, що нагадує сосну.

Дізнайтеся, як особливості спецій можуть змінюватися під час приготування

Наприклад, якщо підсмажити часник, він матиме м’який і солодкуватий запах, а сирий і дрібно нарізаний – гострий і різкий. Деякі спеції краще використовувати у меленому вигляді, а деякі – дрібно порізаними, сушеними чи розім’ятими у ступці.

Враховуйте температуру приготування страви

Тепло може активувати користь одних спецій та знизити в інших. Наприклад, гвоздика й кориця зберігають свої антиоксидантні властивості при нагріванні до 185 градусів. За цих же умов мускатний горіх збільшує здатність боротися з вільними радикалами (агресивні молекули, які потрапляючи в організм, атакують молекули здорових клітин).

Натуральні приправи із клітковини (кунжутна, гарбузова, із льону, із кмину) при високій температурі втрачають свої корисні властивості, тож їх краще додавати наприкінці приготування.

UAportal

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Британка осоромилася, надіславши відверті фотографії "не за адресою"
23 352
Курйоз у відпустці: туристка втратила нижню білизну під час подорожі
20 421
Чоловіка двічі вдарила блискавка, але він продовжив ловити рибу: яке його самопочуття
17 004
У Румунії жінка підпирала двері шматком бурштину за мільйон євро
16 810
Соцмережі вибухнули мемами після відповіді Зеленського на запрошення Фіцо
15 812
Ці прості способи допоможуть позбутися конденсату на вікнах за 5 хвилин
15 618
"Вкрали корейців" на Курщині: Скабєєва видала "перл" про ЗСУ
13 648
Жінка показала себе після перукарні: люди пишуть, що краще б вона не виходила з дому
12 909
Рейтинг розміру грудей: стало відомо, на якому місці українські жінки
12 907
Риба з "людськими зубами" приголомшила сім'ю, яка збиралася її з'їсти
11 651
"Уже не разом": журналістка розповіла, що сталося зі шлюбом Дмитра Комарова
11 610
Симптоми утворення тромбів і продукти, що захищають від них
11 114
Названо оптимальний пробіг при купівлі вживаного авто
10 876
В Україні впроваджують нові правила перерахунку пенсій: на скільки виплати побільшають
0
Скільки алкогольних напоїв на тиждень значно підвищують ризик розвитку раку
0
Фахівці назвали 12 найпроблемніших марок авто, які постійно ламаються
0
Лілія Ребрик зворушила українців першим словом, яке сказала її 10-місячна донька
0
Названо продукти, які ні в якому разі не можна їсти простроченими
0
Астрологічні пари, чиї стосунки можуть опинитися під загрозою у 2025 році
0
Ідеальний засіб від запотівання окулярів та скла: як зробити антифог самому
0
Гірші седани: п’ять моделей, яких варто уникати у 2025 році
0
Марина Боржемська викликала бурхливі відгуки виглядом у мінітопі та шкіряній спідниці
0
Названо найкорисніші напої для здоров'я: захищають від низки захворювань
0
Вчені виявили зв'язок між тяжкою серцевою хворобою та поширеними ротовими бактеріями
0
Знають не всі водії: що означає значок "фонтан" на панелі приладів авто
0
Міша Романова повідомила про болісне розставання з радником Зеленського
0
Розкрито 8 сигналів тіла, які вказують на сексуальний інтерес

Психолог з коледжу Клермонта Маккенна Рональд Е. Ріджіо ...

Як часто жінкам треба міняти спідню білизну: це варто знати кожній представниці прекрасної статі

Трусики – це вкрай необхідна частина гардеробу кожної ...

Гриль як стиль життя: як обрати правильний гриль для вашого дому

Гриль давно став не лише способом приготування їжі, а й ...