U-News » Здоров'я » Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак
Всі новини

Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак

Спеції мають приємний запах та смак, а при правильному використанні можуть посилити й краще розкрити смакові якості деяких продуктів. Варто враховувати все одразу: смак приправ, запах і те, як вони реагують на різних температурний режим. 

Як навчитися використовувати тонкощі кулінарії, щоб підкреслити природній смак страви, а не замаскувати його?

Куштуйте страву перед додаванням спецій

Якщо не хочете зіпсувати смак страви, скуштуйте її перед додаванням спецій. Це допоможе оцінити, який саме смак хотілося б посилити.

Базові правила, які варто запам'ятати:

Щоб дістати приправи з упаковки, використовуйте суху ложку. Адже волога, яка потрапить до спеції, може скоротити термін її придатності.

Якщо ви плануєте покращити страву за допомогою орегано, тим'яну чи базиліку, то попередньо подрібніть їх у ступці для спецій, щоб добре проявився запах. Їх рекомендується додавати на початку приготування.

Трави, мелені й подрібнені спеції потрібно закидати винятково в кінці приготування, щоби смаки різних інгредієнтів не змішалися.

Лаврове листя й подібні приправи "віддають" свій запах повільно, тож їх засипайте на початку приготування тих страв, що довго готуються. Наприклад, до перших страв чи запечених у духовій шафі.

До салатів, фруктів і компотів спеції варто додавати за декілька годин перед подачею, щоб дати запахам розкритися.

Обирайте в магазині не відразу мелений перець, а в скляних млинках. Таким чином спеція буде завжди свіжою та ароматною.

Не використовуйте старі спеції. Якщо аромат слабкий, тоді вони вже непридатні для приготування.
 
Скільки додавати

Тут чітких правил немає. Краще починати з експериментів, використовуючи перевірені рецепти чи рецепти із надійного джерела. Згодом можна буде змінити кількість тих чи інших приправ, орієнтуючись на власні смакові вподобання. Загалом до 500 г м'яса або 2 чашки супу бажано додавати не більше ¼ ч.л. приправ. Також враховуйте, що в процесі приготування смак червоного перцю стає більш інтенсивним: насипайте його менше, ніж вважаєте за потрібне.

Дослідіть відтінки запахів спецій

Це допоможе розібратися, як їх краще поєднувати між собою. Ось деякі з них:

  • імбир, галгант, куркума, перець, каперси, кардамон, гвоздика, васабі та гірчиця мають пряний запах;
  • ваніль, аніс, базилік, бадьян, пелюстки троянд – солодкуватий;
  • бедринець – солодкувато-пряний;
  • лавровий лист – слабоароматний, смак в'яжучий, пряний;
  • розмарин має сильний камфорний аромат, що нагадує сосну.

Дізнайтеся, як особливості спецій можуть змінюватися під час приготування

Наприклад, якщо підсмажити часник, він матиме м’який і солодкуватий запах, а сирий і дрібно нарізаний – гострий і різкий. Деякі спеції краще використовувати у меленому вигляді, а деякі – дрібно порізаними, сушеними чи розім’ятими у ступці.

Враховуйте температуру приготування страви

Тепло може активувати користь одних спецій та знизити в інших. Наприклад, гвоздика й кориця зберігають свої антиоксидантні властивості при нагріванні до 185 градусів. За цих же умов мускатний горіх збільшує здатність боротися з вільними радикалами (агресивні молекули, які потрапляючи в організм, атакують молекули здорових клітин).

Натуральні приправи із клітковини (кунжутна, гарбузова, із льону, із кмину) при високій температурі втрачають свої корисні властивості, тож їх краще додавати наприкінці приготування.

UAportal

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
В аеропорту Лос-Анджелеса туристку хотіли заарештувати через “занадто гарячу” фотографію в паспорті
41 795
"Гостра помста": жінка оригінально провчила свого колегу за постійну крадіжку її обідів
25 596
Чоловік включив музику для стада корів: він й гадки не мав, що може статися далі
21 974
Експерти визначили крупу, яка допомагає нормалізувати рівень цукру в крові
18 532
Вийшло не страшно, а смішно: у мережі з'являються меми про російський "Орешник"
16 140
Російському диктатору Путіну під час розповіді про “Орешник” руки “приклеїли” до столу
16 135
Астронавтка так стогнала в космосі, що цей момент було наказано видалити
15 980
Полякова на концерті у Полтаві пофліртувала з військовим. Його дружина відреагувала
15 119
Мама запитала 2-річну дочку, чи вона хороша дівчинка: такої відповіді ніхто не очікував
11 713
Говорить англійською, російською, але не українською: Камалія показала своє спілкування з підрослою донькою
11 533
Найкорисніші продукти для людей старше 50 років від тиску, холестерину і раку
10 274
5 ознак захворювання печінки, які можна виявити на обличчі
10 125
Політик осоромився на трибуні ООН, намагаючись напитися води просто з графина
10 031
Річард Гір розповів про свою першу зустріч з Джулією Робертс
0
Як приготувати лікувальний засіб для ран на стовбурі яблуні
0
Українські військові уразили нафтобазу в РФ та знищили дві ворожі радіолокаційні станції: деталі
0
Чому болить все тіло: Лікарі назвали причини
0
Три найкращі напої для очищення кишківника
0
Якщо ключ загубився: сім способів відкрити машину
0
Народжені керівниками: 7 знаків Зодіаку, які не можуть довго бути в статусі підлеглих
0
Зима під час війни. Чим запастися на випадок форс-мажору: список необхідних речей
0
Де не можна ставити ялинку на Новий рік: важливі поради від експертів
0
Чим підживити фікус, щоб він краще ріс: просто, але дієво
0
Уважний догляд псує кактуси: як змусити рослину цвісти
0
“Тиск на ХАМАС зростатиме”: розвиток ситуації на Близькому Сході після перемир’я між Ізраїлем та “Хезболлою”
0
П’ять ознак несправності двигуна: що має насторожити водія
0
Гінеколог у Києві: турбота про жіноче здоров’я у клініці Diavita

  Жіноче здоров’я — це важлива складова гарного ...

Перед варінням проткніть яйце голкою: лайфгак від професійних кухарів

Розповідаємо, навіщо перед варінням яйця проколювати ...

Що категорично не можна сушити на батареї: це треба запам'ятати

У холодну пору речі важко сушаться на балконі чи на свіжому ...