U-News » Здоров'я » Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак
Всі новини

Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак

Спеції мають приємний запах та смак, а при правильному використанні можуть посилити й краще розкрити смакові якості деяких продуктів. Варто враховувати все одразу: смак приправ, запах і те, як вони реагують на різних температурний режим. 

Як навчитися використовувати тонкощі кулінарії, щоб підкреслити природній смак страви, а не замаскувати його?

Куштуйте страву перед додаванням спецій

Якщо не хочете зіпсувати смак страви, скуштуйте її перед додаванням спецій. Це допоможе оцінити, який саме смак хотілося б посилити.

Базові правила, які варто запам'ятати:

Щоб дістати приправи з упаковки, використовуйте суху ложку. Адже волога, яка потрапить до спеції, може скоротити термін її придатності.

Якщо ви плануєте покращити страву за допомогою орегано, тим'яну чи базиліку, то попередньо подрібніть їх у ступці для спецій, щоб добре проявився запах. Їх рекомендується додавати на початку приготування.

Трави, мелені й подрібнені спеції потрібно закидати винятково в кінці приготування, щоби смаки різних інгредієнтів не змішалися.

Лаврове листя й подібні приправи "віддають" свій запах повільно, тож їх засипайте на початку приготування тих страв, що довго готуються. Наприклад, до перших страв чи запечених у духовій шафі.

До салатів, фруктів і компотів спеції варто додавати за декілька годин перед подачею, щоб дати запахам розкритися.

Обирайте в магазині не відразу мелений перець, а в скляних млинках. Таким чином спеція буде завжди свіжою та ароматною.

Не використовуйте старі спеції. Якщо аромат слабкий, тоді вони вже непридатні для приготування.
 
Скільки додавати

Тут чітких правил немає. Краще починати з експериментів, використовуючи перевірені рецепти чи рецепти із надійного джерела. Згодом можна буде змінити кількість тих чи інших приправ, орієнтуючись на власні смакові вподобання. Загалом до 500 г м'яса або 2 чашки супу бажано додавати не більше ¼ ч.л. приправ. Також враховуйте, що в процесі приготування смак червоного перцю стає більш інтенсивним: насипайте його менше, ніж вважаєте за потрібне.

Дослідіть відтінки запахів спецій

Це допоможе розібратися, як їх краще поєднувати між собою. Ось деякі з них:

  • імбир, галгант, куркума, перець, каперси, кардамон, гвоздика, васабі та гірчиця мають пряний запах;
  • ваніль, аніс, базилік, бадьян, пелюстки троянд – солодкуватий;
  • бедринець – солодкувато-пряний;
  • лавровий лист – слабоароматний, смак в'яжучий, пряний;
  • розмарин має сильний камфорний аромат, що нагадує сосну.

Дізнайтеся, як особливості спецій можуть змінюватися під час приготування

Наприклад, якщо підсмажити часник, він матиме м’який і солодкуватий запах, а сирий і дрібно нарізаний – гострий і різкий. Деякі спеції краще використовувати у меленому вигляді, а деякі – дрібно порізаними, сушеними чи розім’ятими у ступці.

Враховуйте температуру приготування страви

Тепло може активувати користь одних спецій та знизити в інших. Наприклад, гвоздика й кориця зберігають свої антиоксидантні властивості при нагріванні до 185 градусів. За цих же умов мускатний горіх збільшує здатність боротися з вільними радикалами (агресивні молекули, які потрапляючи в організм, атакують молекули здорових клітин).

Натуральні приправи із клітковини (кунжутна, гарбузова, із льону, із кмину) при високій температурі втрачають свої корисні властивості, тож їх краще додавати наприкінці приготування.

UAportal

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Підвищений цукор у крові: ознаки у роті вкажуть на "перші дзвіночки" діабету
72 972
Знадобилося 20 хвилин: чоловік придумав креативний спосіб провчити галасливого сусіда
33 482
Лікарі назвали продукти, через які в нирках утворюються камені
25 042
Американка натиснула не ту кнопку і виграла мільйон доларів
19 353
Мати показала миле відео зі своїм сином: глядачі побачили у дзеркалі дещо інше
19 139
Похорон Папи Римського: як папа Франциск збирається порушити вікову традицію
18 747
Чоловік найняв приватного детектива, щоб викрити кохану на зраді, але вона обдурила його теж
14 027
Енергетичні вампіри за знаком зодіаку: з ким слід бути обережними
12 819
15 продуктів, які підвищують потенцію у чоловіків
11 203
6 фактів, що підтверджують позитивний ефект алкоголю
9 784
Медики розповіли, яка каша на сніданок знизить ризик інсульту
9 605
Відмова від картоплі і хліба призводить до небезпечних хвороб серця
9 459
Жінка показала кота з "найбільшими" у світі щоками: який вигляд він має
9 378
Як виростити цвітну капусту всіх кольорів у своєму городі: рекомендації професіоналів
0
Як без гарячої води та мікрохвильової печі розморозити великий шматок м’яса
0
Які помилкові дії можуть зіпсувати всю розсаду до висадки в ґрунт: пояснення городників
0
Глядач відсудив компенсацію за "даремно витрачений" час у кінотеатрі: скільки він отримав
0
Яніна Соколова відповіла на чутки про роман із Харчишиним
0
Аніта Луценко назвала свій головний принцип у харчуванні, щоб запобігти зривам
0
Багато любові: два знаки Зодіаку, для яких весна буде сповнена романтики та пристрасті
0
Чим відмити пластикове підвіконня за допомогою копійчаних засобів
0
У білій сукні та без макіяжу: Памела Андерсон вручила нагороду молодшому братові Маколея Калкіна
0
Хто буде щасливим: гороскоп кохання на березень 2025 року
0
Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток
0
Польські розробники презентували робота-гуманоїда, який лякає своєю реалістичністю
0
Лід відпаде майже моментально: лайфхак, який допоможе якнайшвидше розморозити холодильник
0
Лікарі швидкої допомоги назвали найпоширеніші травми під час сексу

Медики розповіли про травми та про позу, яка спричиняє ...

Сексуальні фантазії: чи є це нормою та чому не всі їх мають

Сексуальні фантазії — природна частина людської психіки, ...

Названо салат із двох простих і доступних інгредієнтів, який подовжує життя

Науковці з Каліфорнійського університету провели ...