Щоб організм дорослої людини отримував щоденну норму амінокислот, білків та вуглеводів, необхідно вживати близько 300 г хліба.
Підлітки потребують 350-400 грам хліба на день, а дітям необхідно давати 120-300 грам залежно від віку. Незважаючи на таку позитивну характеристику цього харчового продукту, він має чимало протипоказань.
Білий хліб не варто їсти людям, які страждають на ожиріння, а також хворим на цукровий діабет. Житній хліб і вироби з цільнозернового борошна не можна їсти тим, хто страждає на панкреатит, виразкову хворобу кишечника, шлунка, при ентеритах, захворюваннях жовчного міхура та печінки.
Вчені провели експеримент, в результаті якого було виявлено відмінності в реакції організму на вживання білого та чорного хліба. Проте аргументів, що свідчать про користь цих видів хліба, біологи не знайшли. Науковий співробітник інституту Вейцмана в Реховоті (Ізраїль) Еран Елінав із колегами вирішили провести дослідження, в якому взяли участь 20 охочих.
Перша десятка під час експерименту два тижні харчувалася чорним хлібом, а друга мала вживати білий хліб. В обох групах близько чверті калорій складав хліб. Інші калорії становили звичайні продукти. Через місяць учасники груп змінювалися та вживали інший вид хліба. У ході дослідження експерти наголошували на зміні стану здоров’я учасників. За словами Елінава, результати виявилися дуже несподіваними: вплив обох видів борошняних виробів на роботу організму був однаковим.
Для одних учасників експерименту корисним був білий хліб, а для інших – чорний. Фахівці зазначили, що після вживання й одного та іншого видів хліба не змінювалася мікрофлора організму. Біологи не готові відповісти на питання чому так відбувається. Однак думають, що це може бути пов’язане з роботою мікробактерій, що відповідають за переробку вуглеводів. Біологи вважають, що розкривши ці відмінності, можна буде визначити, який вид хліба можна вживати різним групам людей.