Атеросклероз – те хронічне захворювання, у якому холестерин відкладається у стінках судин.
Це грізне захворювання, яке розвивається поступово, спочатку безсимптомно, і часто призводить до розвитку ускладнень, інвалідності чи смерті.
Він знищує судини, а разом із ними серце та мозок.
Вчені з Франції провели серію експериментів та встановили, що для захисту від небезпечної судинної патології дуже важливо їсти фрукти. Співробітники Університету Монпельє заявили, що для захисту органів судинної системи від деградації важливо вживати виноград та яблука. Соки з цих фруктів здатні запобігти виникненню атеросклерозу, зазначили вчені.
Французькими біологами було проведено досліди за участю лабораторних гризунів. Одну групу тварин тримали на висококалорійному раціоні, за умов якого в артеріях швидко утворюються жирові бляшки і щільніші скупчення холестерину.
У той же час цю групу годували виноградом, яблуками, виноградним та яблучним соками.
Контрольна група тварин використовувала нормальний корм без надмірного вмісту жирів та калорій. Фінальний огляд гризунів показав, що ті з них, які пили сік та їли фрукти, демонстрували нижчий рівень холестерину.
Автори дослідження констатували: для захисту організму від серцевих захворювань та інших судинних захворювань необхідно регулярно вживати продукти харчування, які містять феноли, вітамін С та каротиноїди.
Комплекс цих речовин позитивно впливає на організм, а продуктами, що містять їх повною мірою, є фрукти.
Найбільш ефективним у цьому плані є вживання соку чорного винограду, висловилися фахівці.
“Виноград та яблука мали однаковий вміст фенолів, тоді як сік чорного винограду містив у 2,5 рази більше фенольних сполук, ніж яблучний сік. Сік чорного винограду – найсильніший антиоксидант”, – поділилися автори проекту отриманими даними.