Будь-хто, хто їсть неправильну їжу протягом тривалого часу, стає більш сприйнятливим до кишкових захворювань.
Тому що неправильна їжа може збільшити кількість поганих бактерій у кишківнику, і навпаки. У цій статті ми розповімо вам, як правильно харчуватися, щоб мати здоровий кишківник.
Для здорового харчування слизової оболонки кишківника гастроентеролог Олександра Алісова рекомендує середземноморську, переважно вегетаріанську їжу з високим вмістом клітковини.
Також слід уникати наступних харчових компонентів:
Цукор. Бактерії теж люблять цукор – і ті, які розщеплюють прості цукри, дуже швидко розмножуються на цих ласощах. Але це відлякує “фахівців” із складнішого цукру.
В’ялені, копчені та сильно оброблені ковбаси. Ці продукти потрапили до списку канцерогенів, тому загальне правило полягає в тому, щоб їсти не більше 500 грамів червоного м’яса на тиждень.
Шкідливі жири. Будьте обережні з маргарином, майонезом та салом, тому що вони можуть спричинити розлад кишківника.
Що корисно для вашого кишківника
Лікар назвала продукти, корисні для кишківника:
Банани: містять багато інуліну. Це волокно благотворно впливає ріст протизапальних кишкових бактерій.
Риба: у ній багато ненасичених жирних кислот. Вони посилюють вироблення слизу, ріст клітин і таким чином забезпечують поліпшення захисної функції.
Фруктове пюре: йдеться про речовини, що набухають, бактерії в кишківнику розщеплюють їх на жирні кислоти з коротким ланцюгом. Вони, своєю чергою, живлять слизову оболонку. Наповнювачі можна знайти, наприклад, у перетертому яблучному чи морквяному пюре.
Картопля в шкірці: при охолодженні утворюється стійкий крохмаль, що розщеплюється до олійної кислоти. Як коротколанцюжкова жирна кислота, вона забезпечує клітини кишківника енергією і, таким чином, стимулює ріст слизової оболонки кишківника.
Сірий хліб: містить важливі харчові волокна та цінні вуглеводи.