Чорний чай не просто тонізує організм, але і допомагає всім органам і системам працювати злагодженіше, з'ясували вчені. А ще він бадьорить і навіть продовжити ваше життя.
Дані показали, що люди, які випивають дві або більше чашок чорного чаю в день, мають більш низький ризик смертності.
При цьому результат був однаковим незалежно від того, додавав людина молоко або цукор в чай або якої температури напій він волів.
Про це пише The Guardian.
Дослідники заявили, що в порівнянні з тими, хто не п'є чай, у людей, що випивають дві або більше чашок цього напою в день, ризик смертності був на 9-13% нижче.
Дослідники з Національного інституту здоров'я використовували дані британського біобанку, в якому 85% з півмільйона чоловіків і жінок у віці від 40 до 69 років повідомили, що регулярно п'ють чай. З них 89% сказали, що пили чорний сорт.
Дослідження проводилося за допомогою анкети, на яку відповідали з 2006 по 2010 рік, і тривало більше десяти років.
Вчені таким чином прийшли до висновку, що регулярне вживання чорного чаю (найбільш широко споживаного чаю в Європі) пов'язане з помірним зниженням загальної смертності та, особливо, смертності від серцево-судинних захворювань протягом 10 років серед дорослих людей середнього віку.
Крім того, дослідники з Тяньцзінського медичного університету в Китаї виявили, що люди, які випивали від двох до трьох чашок кави або від трьох до п'яти чашок чаю в день, або від чотирьох до шести чашок обох напоїв, мали найнижчий ризик інсульту або деменції — на 32% нижче.