Медики розповіли, що корисно для нирок у холодну пору року.
Нирки виводять зайву рідину з організму, підтримують у нормі артеріальний тиск та беруть активну участь в обміні речовин. Через них проходить потужний потік крові, щохвилини вони прокачують понад 1,2 літри. Для профілактики захворювань цього найважливішого органу необхідно дотримуватися рекомендацій щодо харчування.
Скільки потрібно пити води
Тіло людини складається в середньому на 60% із води, на 34% із органічних речовин, на 6% — із неорганічних. Вода допомагає ниркам при фільтрації токсинів та створенні сечі, яка виводить токсини з організму. Тому потрібно включити до раціону від 1,5 до 2,8 літра щодня, залежно від ваги людини.
Але, як повідомляє медичний портал Ravijuhend, якщо в тілі людини із хронічним захворюванням нирок накопичується рідина та опухають ноги, лікар може рекомендувати йому обмежити добове споживання води.
Продукти, корисні для нирок
Гарбуз
Є низькокалорійним продуктом. Вона багата на вітаміни і мінерали. Гарбуз допомагає виведенню з організму непотрібних, що сприяють камнеутворенню солей. М'якуш гарбуза є хорошим сечогінним засобом, тому допомагає при набряках та захворюваннях нирок. У гарбузі міститься каротин, який перешкоджає утворенню хвороб нирок.
Зелені овочі
Шпинат, броколі є джерелом антиоксидантів, які захищають організм та сприяють оновленню клітин, тканин та органів, що корисно для нирок. Для смаження або заправки салатів краще використовувати оливкову олію, оскільки це джерело мононенасичених жирних кислот (у тому числі олеїнової кислоти), корисної для роботи нирок.
Журавлина
Речовини, які входять у сік журавлини, знезаражують сечостатеву систему і не дозволяють хвороботворним мікробам чіплятися за стінки сечового міхура. Журавлина сприяє очищенню нирок, має протизапальну та антисептичну дію.
При цьому лікар-дієтолог Євген Арзамасцев розповів у розмові, що журавлина може нашкодити тим, хто страждає від каменів у нирках, — морс із неї при надмірному тривалому вживанні може спричинити зростання каміння.
Морська риба
Багата на жирні кислоти омега-3, які можуть стати корисним доповненням до будь-якої дієти. Вони скорочують рівень жирів у крові та перешкоджають підвищенню кров'яного тиску, що покращує роботу нирок. При цьому потрібно враховувати, що в морській та океанічній рибі міститься набагато більше жирних кислот, ніж у річковій рибі.
Яблука
Є універсальним продуктом багатьох хвороб. У них міститься велика кількість вітаміну C та пектин, що допомагає знизити рівень цукру та рівень холестерину в крові. Вчені з Корнеллського університету в США виявили, що екстракти яблук ефективно блокували ракові клітини, а яблучна шкірка є джерелом антиоксидантів, зокрема кверцетину, який захищає мозок від старіння.
У сирому вигляді яблука небажано їсти людям з виразковою хворобою, особливо 12-палої кишки, оскільки кислота, що міститься в плодах, буде дратувати хвору на слизову.
За оцінками, серед людей віком від 65 до 74 років у всьому світі кожен п'ятий чоловік і кожна четверта жінка страждають на хронічне захворювання нирок. Тому так важливо включити до раціону продукти, що позитивно впливають на здоров'я цього органу.