Тромби – це згустки крові, які заважають нормальному перебігу її за кровоносною системою.
Вони можуть майже повністю перекривати судини або пересуватися по них зі струмом крові (наприклад, з нижніх судин кінцівок в легеневу артерію).
У найгіршому випадку тромби здатні призвести до смерті.
У більшості випадків тромбоз – це гострий стан, що вимагає термінового втручання лікаря.
У кінцівках (у більшості випадків) виникають набряк і болі, що розпирають, знижується температура ноги або руки. у таких випадках слід негайно дзвонити у швидку допомогу.
Однак краще до такого стану не доводити і вчасно дбати про своє здоров'я.
Як розповів лікар-кардіолог Сергій Анісімов, кожній людині слід регулярно проходити обстеження, хоча б раз на рік здавати розгорнутий аналіз крові і не ігнорувати сигнали організму про проблеми, що починаються.
Крім цього, буде не зайвим переглянути раціон харчування, додавши до нього продукти, які сприяють зниженню ризиків утворення тромбозу.
За словами медика, важливо регулярно їсти продукти, до складу яких входять амінокислоти, складні вуглеводи, вітаміни групи В, антиоксиданти у вигляді вітамінів групи С та Е, антиоксиданти у вигляді клітковини та мінералів (залізо, магній, цинк).
Найкращими джерелами амінокислот є білок, який міститься в білому м'ясі, річковій рибі, пісному сирі та ферментованих молочних продуктах. При цьому особливо цінною з амінокислот є таурін. Він міститься він у морепродуктах чи вітамінних комплексах.
Складні вуглеводи найкраще отримувати з крупнозернистих каш, вівсяних пластівців, цільнозернового хліба, макаронів вищого гатунку та висівок.
Однією з важливих речовин також є омега-3, що міститься в рослинних оліях: лляній, рапсовій, оливковій та соняшниковій. Не зайвим буде додати до раціону невеликі порції горіхів.
Крім того, для розрідження крові потрібно регулярно їсти свіжий або маринований імбир, часник, цибулю, мигдаль, кешью, насіння соняшнику, буряки та гіркий шоколад.