Вивести алкоголь із організму втричі швидше можна за допомогою легень.
Такого висновку дійшли вчені з Університетської мережі охорони здоров’я (UHN) у Торонто.
Вчені нагадали, що 90% алкоголю виводиться печінкою.
У ході експерименту з’ясувалося, що при гіпервентиляції – глибокому та швидкому диханні – алкоголь виводиться втричі швидше, ніж через печінку, і чим сильніше дихання, тим більше алкоголю можна вивести з організму.
— Не можна просто проводити гіпервентиляцію, бо за кілька хвилин у вас запаморочиться голова і ви знепритомнієте, — зазначили фахівці.
Прийом був відомий і раніше, але застосовувався обмежено, оскільки за форсованого видиху людина втрачає багато вуглекислого газу, разом з яким виводиться алкоголь. Швидке зменшення цього газу в крові викликає запаморочення, непритомність, оніміння рук та ніг.
Щоб провести гіпервентиляцію без погіршення стану людини, дослідники розробили пристрій розміром із портфель, який дозволяє це зробити. Устаткування складається з невеликого резервуару зі стисненим вуглекислим газом, кількох сполучних трубок, маски та системи клапанів.
Пристрій під час дослідження успішно випробували добровольці — п’ять фізично здорових чоловіків. Концентрацію етанолу в їхній крові довели до помірно підвищеної – приблизно до 0,1%. Процес виведення етанолу контролювали у різні дні під час нормальної вентиляції легень та гіпервентиляції. З’ясувалося, що ізокапнічне гіперпное (IH) підвищувало швидкість виведення алкоголю пропорційно до його рівня в крові, збільшуючи швидкість виведення більш ніж утричі.
Це дослідження – перший практичний доказ того, що швидкість виведення алкоголю з організму може бути значно підвищена при використанні гіпервентиляції.
Вчені вважають, що вироблена ними концепція дозволить не лише створити нові методики лікування тяжкої алкогольної інтоксикації, а й допоможе тим, кому потрібно швидко протверезіти.
Раніше головний позаштатний психіатр-нарколог МОЗ Євген Брюн попередив, що спроби позбутися похмілля за допомогою алкоголю смертельно небезпечні для людини.
Так, за словами фахівця, треба розуміти, що так зване похмілля — це залишкова алкоголізація.
— Це смертельно небезпечна штука, не можна нашарувати новий алкоголь, доки не перероблений старий. І треба пам’ятати, що алкоголь в організмі людини переробляється від трьох днів до трьох тижнів, сказав Євген Брюн.
За його словами, упорядкувати організм після вживання великої кількості спиртного допоможуть кефір, міцні бульйони, а також капустяний розсіл.