Вчені з Університету Толедо виявили ще один фактор, який може збільшити ризик раку печінки.
Вся річ у споживанні інуліну, високоочищеної клітковини.
Інулін міститься у досить великій кількості рослин, у тому числі в часнику та бульбах топінамбуру.
Вчені побачили, що давати інулін деяким мишам, то вони виникають злоякісні пухлини. З’ясувалося, що така реакція відбувалася у тварин із високими концентраціями жовчних кислот у крові.
Потрапляти в кров жовчні кислоти можуть через вроджений дефект портосистемного шунта. Імунна система може реагувати такі стани запаленням.
Намагаючись придушити запалення, вона пригнічує зрештою свою здатність до опору проти хвороб.
У тому числі знижується здатність імунної системи виявляти та вбивати ракові клітини.
Наголошується, що портосистемні шунти у людей трапляються відносно рідко — один випадок на 30 тисяч.
Однак, у багатьох чоловіків з раком печінки рівень жовчних кислот у крові був у два рази вищим, ніж у здорових.