До страв із картоплі звик чи не весь український народ. З неї роблять пюре, її смажать, запікають, роблять з неї солоні пироги, додають до салатів.
Однак, попри універсальність коренеплоду, до нього варто ставитися з обережністю, адже іноді картопля може нашкодити.
Лікарка Нурія Монфулледа розповіла, що склад овоча може стати причиною проблем з травленням, а конкретніше - шлунком.
За словами фахівчині, картопля може містити природну отруту - соланін. Своєю чергою, у її складі є глюкоза та соланідин.
Якщо ці речовини потрапляють в людський організм, це може стати причиною сильного розладу шлунку, симптомами якого є біль, нудота, блювання та відчуття гіркоти в роті. Щоб не потрапити у таку пастку, варто звертати увагу на колір картоплі перед тим, як вживати її в їжу.
Не готуйте страви з позеленілих та пророслих коренеплодів: саме в таких і накопичується отрута.
Важливо, що соланін не сприятливий до температурної обробки та не руйнується при підвищенню градусів.