При повторному кип’ятінні у воді можуть формуватися сполуки, які підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань, попереджають експерти.
Швидше за все, разове вживання неодноразово кип’яченої води ні до чого жахливого не приведе. Однак якщо людині властива звичка регулярно використовувати воду, кип’ячену два і більше разів, згодом це може серйозно нашкодити здоров’ю, допускають медики.
На їхню думку, неодноразове кип'ятіння може сприяти збільшенню концентрації потенційно небезпечних хімікатів у ній або призвести до їхньої видозміни. Все це здатне згубно впливати на організм.
«Вживання повторно кип'яченої води може викликати отруєння через миш'яку, що міститься в ній – його додають для знищення патогенних мікроорганізмів» , - висунули гіпотезу фахівці.
Вони також вказали, що у воді міститься фтор, який при неодноразовому кип'ятінні утворює фториди. Вчені підозрюють, що ці сполуки підвищують у жінок ризик розвитку безплідності та негативно впливають на розумовий розвиток у дітей.
Ще один компонент, присутній у воді – нітрати перетворюються на нітрозаміни – речовини, під впливом яких підвищується ймовірність ушкоджень клітин та розвитку раку.