Є низка продуктів, присутність яких у раціоні допомагає травній системі та печінці виконувати свої функції на повну силу, пояснила експерт Юлія Зотова.
Дуже важливі для печінки вітамін А (каротиноїди), фосфоліпіди та ненасичені жирні кислоти омега 3-6, що беруть участь у побудові клітинної мембрани гепатоцитів, обміні холестерину, містяться в гарбузі.
Крім того, за відсутності протипоказань фахівці радять регулярно їсти ягоди (вишня, малина, журавлина), буряк, пити гарний зелений чай, використовувати для приготування куркуму.
“Антиоксидантна та протизапальна дії куркуми захищають гепатоцити від токсинів, знижуючи ступінь окислення ліпідів, або так званий окислювальний стрес”, – наголосила експерт.
Ягоди пов'язують із швидшим відновленням при пошкодженні печінки внаслідок таких захворювань, як вірусні гепатити, алкогольна хвороба печінки, жировий гепатоз.