Печінка – це один із найважливіших органів у нашому тілі, що виконує більше десяти життєво важливих функцій. Практично всі вони так чи інакше пов'язані із запобіганням отруєнню організму шкідливими сполуками.
За словами лікаря-гепатолога Марини Прозорової , багато шкідливих звичок людини дуже боляче «б'ють» саме по печінці. Пиво і вино, бургери та картопля-фрі, смажена курочка і солодке газування – всі ці та інші «вишукування» здатні значно вкоротити час нормальної роботи печінки.
Врятувати орган можна лише двома способами - або назавжди попрощатися зі шкідливими звичками, або розпочати лікування під керівництвом досвідченого лікаря. Допоможе покращити стан важливого органу та правильна дієта, яка вкрай благотворно впливає на здоров'я всього організму загалом, та печінки, зокрема.
За словами експерта, захистити печінку від алкоголю та холестерину допоможуть так види недорогих та доступних усім продуктів.
Гарбуз. Вона прекрасна всім - у ній багато вітамінів, з неї можна приготувати безліч різних страв - від супів та запіканок до коктейлів та салатів. Благотворний вплив на печінку гарбуз має через те, що в ній багато вітаміну А, фосфоліпідів, ненасичених жирних кислот Омега 3–6. Саме ці речовини є природними гепатопротекторами: тобто беруть участь у створенні клітинної мембрани клітин печінки та обміні холестерину. Крім цього, в гарбузі багато клітковини, яка сприяє нормалізації процесу вироблення жовчі.
Буряк. У ній також міститься багато вітаміну А, фолієвої кислоти, фосфору та клітковини. І це ґрунтовно робить овоч схожим за корисними властивостями з гарбузом. Буряк захищає печінку від шкідливого впливу алкоголю та запобігає накопиченню запасів шкідливого холестерину.
Червоні ягоди. Вишня, журавлина, малина - лідери серед подібних ягід за кількістю каротину, вітаміну С і харчових волокон, що входять до їх складу. Ці природні смаколи допоможуть печінці швидко відновитися після вірусних гепатитів, алкогольної хвороби та жирового гепатозу.
Зелений чай. На Сході його давно називають найкращим напоєм, який допомагає відновити здоров'я печінки. Головна заслуга у цьому належить вітаміну С.