Вони регенерують орган на клітинному рівні.
Порушення роботи печінки робить негативний вплив на весь організм. Але виправити проблему часто можна за допомогою правильного харчування з великою кількістю корисних для печінки продуктів.
Експерти радять для здоров'я печінки вводити в раціон продукти, багаті речовинами, що стимулюють регенерацію клітин цього органу.
Про те, які продукти здатні відновлювати печінку, розповіла Нутриціолог Анастасія Голобородько в Telegram.
Качані капусти (від кольрабі до білої і червоної, квашеної без цукру), кольорова і брокколі, брюссельська, рукола, хрін, дайкон, редька, редис, ріпа, шпинат. У цих овочах є сірка і сульфорафан — вони сприяють детоксу печінки, детокс патологічних метаболітів і зниження хронічного запалення. Не підійде тільки тим, у кого синдром надмірного бактеріального росту і здуття. Спочатку слід вилікувати флору.
Фосфоліпіди. Лецитин необхідний для відновлення клітин печінки, пошкоджених ожирінням, інфекціями, треш їжею, фритюром, алкоголем. Це тільки тварини джерела - рідкий жовток, субпродукти, м'ясо на кістці, морепродукти. Трохи менше його в водоростях і сої, соняшниковому насінні.
Буряк. У ній міститься бетаїн, ще підчищає судини, допомагає відновлювати клітини печінки і засвоювати білок. Печена буряк, сира або іноді фреш буряк + грейпфрут+селера після їжі.
Продукти з кислим смаком: лимони, лайми і яблучний оцет, особливо корисно його додавати в їжу з білком.
Трави і спеції з гірким смаком — імбир, рукола, кінза, куркума, кульбаба, кумін, фенхель, м'ята, молочні Будяки, хрін, редька, зелена цибуля, петрушка, кріп. Без пучка руколи їжу не починати.
Часник. У ньому багато сірки (Це ваш МСМ в БАДах нігті-волосся-шкіра), а він — «природний антибіотик» і регулятор цукрового навантаження. Містить антиоксидант глутатіону.
Глутатіон. Печінка вміє його робити сама, але додати ззовні завжди допомагає виведенню сміття з тіла. Авокадо, спаржа, картопля, хрестоцвіті, паростки.
Оливкова олія холодного віджиму кращої якості. Поливайте нею їжу.
Ферментовані овочі - органічні кислоти, аутоферменти і пробіотики. Квашена капуста, кефір веган, рослинні йогурти без цукру.