За експертними оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, інсульт посідає друге місце у світі серед причин смертності.
Лікар-кардіохірург Анатолій Іванюк розповів, що потрібно їсти, щоб знизити ризик розвитку інсульту та інфаркту?
"Хотілося б зазначити, що харчування загалом має бути збалансованим та раціональним. Що це означає? Що Вашому організму потрібна достатня кількість білків/жирів/вуглеводів, а також мікроелементів та вітамінів. Харчування має бути різноманітним, повноцінним. Якщо говорити про пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями: для них рекомендовано так звану «середземноморську» дієту".
Вона передбачає наявність у раціоні риби та морепродуктів (особливо корисна червона риба, яка містить у собі багато корисних для артерій жирів), велика кількість овочів та фруктів, продуктів із твердих сортів пшениці, бобові, горіхи. Заміна вершкового масла на оливкову олію. Зменшення споживання червоного м'яса, і перехід на дієтичні сорти м'яса: курка, індичка, кролик, яловичина.