Деякі продукти завдяки своїм корисним властивостям захищають печінку від хворобливих змін та пошкоджень.
У сучасному світі у людей з’явилася можливість працювати дистанційно – далеко від офісу, колег та начальства.
Це, своєю чергою, призвело до зниження фізичної активності та здорового харчування.
Саме два ці чинники надають несприятливий вплив як на печінку, а й у весь організм загалом.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наприклад, в Індії захворювання печінки посідають 10 місце серед найпоширеніших смертельних хвороб.
Проте існує низка продуктів, які нормалізують стан цього органу.
Про це розповіла індійський лікар-дієтолог Шаранья Шастрі.
- Регулює обмін білків, амінокислот, ліпідів, вуглеводів та біологічно активних речовин.
- Накопичує ці корисні речовини.
- Бере участь у регуляції метаболічного організму.
- Виводить шкідливі токсини та шлаки з організму.
- Виконує гормональні функції – виробляє еритроцити.
КОРИСНІ ДЛЯ ПЕЧІНКИ ПРОДУКТИ
Щоб захистити печінку, необхідно включити до свого щоденного раціону деякі продукти, які нормалізують роботу печінки.
1. Часник
Часник містить такий мінерал як селен, що очищає печінку від шлаків та токсинів. Він також багатий на аліцин, вітаміни С і В6, що робить його ефективним продуктом, що відновлює здоров'я печінки.
2. Буряк
У складі буряків містяться корисні для організму антиоксиданти, що запобігають окисному пошкодженню та запаленню печінки, а також сприяють детоксикації організму.
3. Зелень
Різні види зелені необхідно додавати до нашого щоденного раціону, оскільки вона нейтралізує важкі речовини в організмі: токсини та шкідливу хімію. Все завдяки тому, що вона багата на поживні речовини і містить калій, магній і марганець.
4. Ягоди
Такі ягоди як чорниця, малина та журавлина містять антиоксиданти – поліфеноли, які нормалізують і навіть відновлюють імунну систему людини. На додаток до всього, ягоди захищають печінку від різних ушкоджень, збільшуючи реакцію клітин і знижуючи рівень запалення.
5. Цитрусові
Цитрусові багаті на лимонну кислоту, калій і вітамін С, які насичують організм енергією і знімають запалення печінки, очищаючи орган від токсинів і шлаків. Багато наукових досліджень довели, що цитрусові, діючи як ліки, відновлюють печінку від багатьох ушкоджень.
Здорове харчування та режим сну
Два цих фактори впливають на здоров'я печінки та допомагають органу працювати краще.