Ікра осетрових риб вважається делікатесом, однак мало хто знає, що вживати його можна далеко не всім. Кому небезпечно їсти чорну та червону ікру, розповіла дієтолог.
За словами фахівця, в ікрі міститься багато вітамінів і мінеральних речовин, проте, крім них, там є сіль і шкідливий холестерин. Тому людям із гіпертонією та хворобами серця слід вживати цей продукт з обережністю.
«Раніше всі любили приносити своїм рідним до лікарні червону чи чорну ікру, щоб нібито хворий скоріше видужав. Але якщо йдеться, наприклад, про людину в кардіологічному відділенні, то краще такі продукти залишити вдома», – наголосила лікарка.
Вона уточнила, що в ікрі міститься майже 10 г солі на 100 г продукту, при цьому нормою на добу вважається 4,5 грама. За словами лікаря, зайва сіль негативно впливає на ШКТ, серце, судини, суглоби, а також знижує імунітет.
Експерт нагадала і про те, що ікра вважається алергеном. У деяких людей після споживання цього делікатесу виникають небезпечні для життя набряк Квінке або анафілактичний шок.
За словами лікаря, якщо ікра неякісна, вона може вплинути на роботу нервової системи та внутрішніх органів. Іноді прострочений продукт здатний призвести до ботулізму і смерті. Дієтолог порадила перед покупкою червоної та чорної ікри перевіряти термін придатності та склад продукту та обов'язково дивитися звертати на цілісність упаковки.
Якщо ніяких протипоказань до прийому цього делікатесу немає, його можна їсти не більше двох разів на тиждень по парі столових ложок, уклала лікар.