Споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. Бактерії, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді. Тому воду з таких джерел необхідно очистити. Це можна зробити самостійно в домашніх умовах.
У ЦГЗ МОЗ розповіли, як знезаразити воду.
- Кип’ятіння – найнадійніший спосіб знезараження води в умовах виживання.
Кип’ятити воду потрібно протягом 10 хвилин, після чого дати їй відстоятись та обережно злити, незбовтуючи осад. Чим довше кип’ятити воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип’ячену воду у закритій тарі. Відстояну кип’ячену воду за можливістю варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра води.
- Таблетки з активним хлором
Існують спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Тривалість очищення може зайняти від 30 до 60 хвилин. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності. Уважно вивчіть інструкцію, на який об’єм води засіб розрахований.
- Йод
Спиртовий розчин йоду використовують як метод знезараження води у крайніх випадках.
На літр води достатньо 3-4 краплі спиртового розчину йоду. Після знезараження йодом за можливості варто профільтрувати воду через побутовий фільтр. Перш ніж пити, потрібно зачекати не менше години. Така вода може мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення.
- Активоване вугілля
Метод дозволяє прибрати неприємний запах води, незначні домішки та шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.
Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:
- пийте тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду;
- часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертаєтеся додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі та прийому їжі;
- для приготування їжі користуйтесь кип’яченою або бутильованою водою;
- ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу;
- воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей;
- не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.