Крім звичайного цукру, небезпеку для здоров'я людей становлять і підсолоджувачі, які активно застосовуються в харчовій промисловості. Дієтологи назвали найбільш смертоносний з них.
Йдеться про фруктозу, яка використовується як підсолоджувач виробниками різних продуктів харчування (наприклад, солодкого газування, морозива, печива та тістечок). Нове дослідження показало, що фруктоза навіть небезпечніша, ніж досі вважали фахівці.
За словами Річарда Джонсона з Університету Колорадо (США), природні джерела фруктози – це мед та фрукти, які самі по собі не створюють жодних небезпек для здоров'я. Проблеми почалися, коли харчова промисловість освоїла масове виробництво кукурудзяного сиропу та рафінованого цукру – це підвищило рівень споживання фруктози приблизно у 40 разів.
"Фруктоза знижує енергетичний потенціал клітин, провокуючи поведінкові реакції, подібні до тих, які спостерігаються при голодуванні. Тобто, фруктоза робить людей більш агресивними та імпульсивними, що цілком логічно з точки зору еволюції, тому що все це допомагало нашим далеким предкам шукати їжу. Але в сучасному світі ми зіткнулися з тим, що фруктоза може провокувати синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДВГ), а також бути причиною цілого набору потенційно смертельних захворювань", - зазначив Джонсон.