U-News » Про все » Все про дріжджі: які є види і як правильно ними користуватися
Всі новини

Все про дріжджі: які є види і як правильно ними користуватися

Дріжджі можуть бути як помічником кулінара, так і зіпсувати страву. Що таке дріжджі? Це одноклітинні гриби, які починають швидко розмножуватися при контакті з рідиною і викликають процес бродіння, за рахунок якого тісто піднімається.

Якщо знати, чим відрізняються різні види дріждів і як правильно їх використовувати, то будь-яка дріжджова випічка буде вдалою. Раніше публікував ідеальний рецепт дріжджового тіста, а зараз докладніше поговоримо про його головний компонент.

Які бувають види дріжджів

Існує кілька різновидів дріжджів – кожен з них має свої особливості. 

  • Пресовані дріжджі – найпопулярніший і улюблений у пекарів вид дріжджів. Їх також називають живими або свіжими дріжджами. З ними випічка виходить пишною і м’якою, а тісто швидко піднімається. Пресовані дріжджі потрібно розчинити у воді, щоб вони почали розмножуватися. У фірмовій упаковці пресовані дріжджі зберігаються близько 12 днів, а у відкритому – всього пару днів.
  • Сухі дріжджі також називають активними. Часто використовуються при випічці хліба. Їх можна додавати до борошна або інших сухих інгредієнтів, не розводячи у воді. Сухі дріжджі зберігаються набагато довше – до 2 років в закритій упаковці. Але тісто з ними виходить не таким пишним і ароматним.
  • Швидкорозчинні дріжджі – це різновид сухих дріжджів з особливо дрібними гранулами. Вони зручні тим, що з них не потрібно заздалегідь робити опару. Просто замісіть ці дріжджі прямо в тісто і залиште тісто підніматися. Швидкорозчинні дріжджі надають тісту легкість, приємний аромат і рум’яну скоринку.
  • Пивні та винні дріжджі використовуються для виготовлення однойменних напоїв, а також квасу. У випічку їх зазвичай не додають через специфічний смак.

Незалежно від обраного виду дріжджів, обов’язково перевірте їхній термін придатності перед покупкою. Після закінчення терміну придатності дріжджі “вмирають” і не дають ніякого ефекту при випічці.

Як правильно користуватися дріжджами у випічці

При готуванні дріжджового тіста дотримуйтеся наступних правил.

  1. Пропорція дріжджів. Зазвичай кількість дріжджів, яку потрібно додати в тісто, зазначена в рецепті. Але якщо в рецепті немає такої інформації – використовуйте приблизно 30-50 г дріжджів на 1 кг борошна. Також пам’ятайте, що 10 г сухих дріжджів дорівнює 30 г пресованих (живих) дріжджів.
  2. Приготуйте опару для тіста – для цього дріжджі додайте в теплу рідину (молоко або воду). Там вони почнуть розмножуватися. Рідина не повинна бути гарячішою за 35° градусів, інакше дріжджі загинуть. Залиште опару на 15-20 хвилин, потім на її основі робіть тісто.
  3. Не додавайте цукор в опару відразу. Це поширена помилка кулінарів. Цукор краще додати в опару в самому кінці, коли дріжджі розмножаться. Інакше тісто буде не таким пишним.
  4. Швидкодіючі дріжджі готують без опари. Їх відразу додають в тісто.
  5. Залиште дріжджове тісто підніматися на 20-50 хвилин в тепле, але не гаряче місце. Можна поставити тісто біля батареї. Або трохи нагріти духовку, вимкнути і поставити в неї каструлю з тістом.
  6. Дріжджове тісто має збільшитися в обсязі в два рази. Після цього з нього можна ліпити і випікати вироби.

Як ще використовувати дріжджі в кулінарії окрім випічки

Дріжджами можна загустити суп або соус – достатньо буквально щіпки продукту. Також дріжджі можна додавати в кислі супи, розсольник, зелений борщ. Для цього дріжджі спочатку обсмажують з цибулею і морквою, а потім додають в суп.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
36 601
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
18 113
Наречений скасував весілля через SMS коханої його 12-річній доньці: що вона написала
15 392
Російські пропагандисти вчергове зганьбилися, коли хотіли показати “кладовище знищеної української бронетехніки”
14 249
Мільйонер-жартівник склав заповіт, від якого плакало ціле місто
14 228
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
12 138
Російська тенісистка люто відгамселила себе ракеткою по голові
11 155
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
10 909
"Навіть нічого не пила": телеведуча Барбір насмішила конфузом зі штанями
10 205
Які продукти не можна мити перед приготуванням та вживанням у їжу: шкідливо і навіть небезпечно
8 771
Знайдено простий спосіб запобігти розвитку високого артеріального тиску
8 323
Від холестерину і для довголіття: простий, але корисний фрукт
7 760
Названо продукти, які підвищують рівень «поганого» холестерину
7 211
Зеленський розповів про "міст" до закінчення війни
0
Оксана Білозір у центрі подій на Курщині: що привело артистку до рф
0
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
0
Як продовжити термін служби турбованого двигуна: поради механіка
0
4 речі, які не можна залишати на передньому або задньому сидінні автомобіля
0
Мама-красуня, а батько — фанат Трампа: як виглядали в молодості батьки зірки Леді Гаги
0
Друзі Бреда Пітта розповіли, що спільного він має зі своєю новою нареченою
0
Демі Мур здійснила рідкісний вихід із трьома доньками від Брюса Вілліса
0
РФ знала про загрозу вторгнення до Курської області: чому в Кремлі нічого не вдіяли
0
Відома українська акторка вперше розсекретила новий роман і відреагувала на чутки про вагітність
0
Олександр Будько: як герой шоу "Холостяк" долав втому та виклики на шляху до кохання
0
Краще залишити на весну. Сім фруктових дерев, які не переживуть зиму: що не можна саджати восени
0
Агрономи поділилися хитрістю, як опалі яблука перетворити на цінне добриво для грядок
0
Маша Єфросініна у глибокому декольте влаштувала відверту зйомку в центрі Києва

Українська ведуча Маша Єфросініна поділилась відвертим ...

Фатальні помилки під час сексу, через які партнер може втекти

Під час заняття сексом варто окрім задоволення себе і ...

Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам

Ваша дієта може відіграти величезну роль у різних умовах. ...