Усього один інгредієнт у невеликій кількості може значно посилити протизапальні властивості кави.
Експерти вважають, що до кави потрібно додати молоко, тоді цей напій буде мати протизапальні властивості.
Результати дослідження опубліковані в журналі ACS Publications.
У нових дослідженнях вчені з Копенгагенського університету зосередилися на вивченні поліфенолів — органічних сполук, які містяться в багатьох продуктах харчування і, як відомо, мають антиоксидантну дію. Ранні дослідження показали, що поліфеноли здатні зменшити окисний стрес в організмі людини.
У своїх дослідженнях вчені зосередилися на вивченні того, як кавова та хлорогенова кислоти взаємодіють з цистеїном (ключовий білок у молоці).
У першому дослідженні вчені вивчили, як комбінація поліфенолів та білків впливає на імунні клітини. Потім дослідники штучно запалили імунні клітини та перевірили, наскільки ефективно ця комбінація здатна запобігти запаленню. За словами провідного автора дослідження Маріанни Ніссен Лунд, результати виявилися вражаючими — збагачені білком поліфеноли виявилися вдвічі ефективнішими у запобіганні запаленню в імунних клітинах порівняно зі звичайними поліфенолами.
Тобто вчені довели, що кава може пригнічувати запалення у людей.
Дослідники припускають, що такий зв’язок виникає не тільки в каві з молоком, але і в інших продуктах, таких як м’ясо та овочі або фруктові молочні коктейлі. Однак будуть потрібні додаткові дослідження.